Kamo za vikend: Stari Rakalj

Pogled na Raški zaljev
Pogled na Raški zaljev

S brežuljka Sv. Mikule može se nadgledati pomorski i ostali promet se u rasponu od 360 stupnjeva. Nekada je to bilo strateški važno, a danas je to jedno od mjesta sa zaista najljepšim vidicima u Istri

Volim putovati. A tko ne? Vidjeti nove krajeve, kulture, prije svega prirodu i upoznavati nove ljude kao i njihove običaje življenja.

Ipak često mi se dešava da nisam u mogućnosti, a razloga se uvijek nađe, od financijskih, raspoloživog vremena… To je jedan od razloga nastanka ove rubrike. Istra je mala, a opet toliko raznolika i zanimljiva i uvijek se možete uputiti na neko ne tako daleko mjesto gdje se osjećate dobro i uživate u skladu s okolinom bez potrebe da izgubite puno vremena ili puno potrošite.

Crkva Sv. Agneze

Posljednjih par godina barem dva puta godišnje otiđem u Stari Rakalj. Priznajem, prvi puta, osim zaista prekrasnih vidika bilo mi je pomalo dosadno. Što da tamo radim? A lijepo mi je i osjećam se ugodno. Jednostavno sam se maknuo s ceste, počeo vrludati naokolo, malo proučio povijest mjesta i uključio maštu. Gle čuda! Imao sam gdje biti i po par sati.

Najpoznatiji stanovnik Raklja bio je znanstvenik i književnik Mijo Mirković (Mate Balota), u čijoj se rodnoj kući danas nalazi etnografska zbirka koju je svakako vrijedno posjetiti. A, kada se cestom iz Raklja krene nizbrdo stiže se do Starog Raklja, mjesta odakle se današnji Rakalj preselio i razvio.

Stari Rakalj bio je bliži moru. Tu, na brežuljku Sv. Mikule nalaze se ostaci nekadašnjeg kaštela i crkva svete Agneze (Agnjije). Na to se mjesto i danas često dolaze vjenčavati parovi iz mjesta u okolici. Na mjestu gdje je nastao srednjovjekovni kaštel nađeni su ostaci pretpovijesnih gradina na čijim je temeljima nastao srednjovjekovni kaštel. Nekada se tu nalazila i antička utvrda čiji se ostaci vide i danas.

S brežuljka Sv. Mikule može se nadgledati pomorski i ostali promet se u rasponu od 360 stupnjeva. Nekada je to bilo strateški važno, a danas je to jedno od mjesta sa zaista najljepšim vidicima u Istri.

Spust biciklom do mora

Brežuljak Sv. Mikule ispupčen je rt raškog zaljeva, a kao na dlanu su vam cijeli poluotok preko puta od ulaska u zaljev pa sve do Koromačna i Skitača. Istina, nemate tamo ne znam što raditi, nema označenih staza za pješačenje (ja ih nisam tražio) ali je teren prema Raklju prohodan tako da se možete upustiti u šetnju prirodom, cesta je uvijek blizu. To je mjesto uglavnom samotno, nema gužve ni posjetilaca. Zato vam preporučam da ga posjetite, a kada ste došli dajte si mašti na volju i spojite izlet s duhovnim putovanjem.

Već sam rekao da mi je bilo pomalo dosadno kada sam došao prvi put: pola sata lijepih pogleda i natrag. No ako se uživite u prošla vremena toga kraja sa zaista prekrasnim krajolikom i vidicima, vraćat ćete se povremeno, siguran sam.

I usput, za sve bicikliste koji vole voziti uzbrdice (mada oni već to znaju), Krnički Porat ponekad zamijenite spustom do mora ispod Starog Raklja. Imati ćete razloga za stajanje i odmor.

Napisao i snimio Jure Vojak

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter