Kamo za vikend: Standar, gora iznad Plominskog zaljeva

Ljepota pogleda s vrha (J. VOJAK)
Ljepota pogleda s vrha (J. VOJAK)

Desetljećima odlazim u planine i u više od tri desetljeća Istru sam prošao uzduž i popreko i vjerojatno obišao gotovo sve njene planine. I onda se dogodi, netko te povede i shvatiš da u toj našoj maloj a tako velikoj Istri ima mjesta na koja si zaboravio ili ih nisi niti pokušao posjetiti. Ili si možda imao ideju da to učiniš ali je nisi ostvario. Zato mi je posebno zadovoljstvo preporučiti vam i opisati meni novi, a ujedno i jedan od najljepših planinarskih uspona u Istri: Standar, 474 metra visoku goru koja se uzdiže iznad Plominskog zaljeva.

Izazov koji je šteta propustiti

Ovaj planinarski izlet nije jako zahtjevan ali ipak je potrebna prosječna kondicija, planinarska oprema (visoke cipele, siguran korak, ruksak, voda, čaj, kapa…) te planinarska karta, nešto znanja i iskustva. Ukoliko niste sigurni da imate sve što je potrebno potražite pomoć prijatelja planinara, ili u nekom od mnogobrojnih planinarskih društava, ali izazov je takav da ga je šteta propustiti.

Standar je prepoznatljiv po stijenama koje se vide iz Plomina ili s vidikovca na cesti za Rijeku, a gledajući ovu goru s te distance i visine nemate dojam da do vrha treba savladati skoro 500 metara visinske razlike, što bi planinarskim riječima značilo oko sat i pol laganog hoda. Polazna točka za uspon je Luka Plomin a do nje ćete  stići skrenuvši iz Vozilića prateći putokaz. Automobil parkirate na nadmorskoj visini  -1 metar, možda najbolje tamo preko mosta koji vodi preko kanala kojim voda iz elektrane otječe u zaljev. Na tom mjestu široki makadamski put kreće strmo uz brdo i treba biti pažljiv jer već nakon par minuta potrebno je skrenuti lijevo u šumu: planinarska markacija postoji, no potrebno je malo pažnje. Uspon do vrha je označen uglavnom dobro. Međutim, ne gubite koncentraciju i pažljivo slijedite crveno-bijele znakove.

Odmor i uživanje u pogledima

I tu smo na jednom od najljepših planinarskih uspona u Istri.  Osim prekrasnih pogleda na Plomin, plominski zaljev, Sisiol, Učku, Kvarner, Grobničke Alpe…, sam put do vrha je sve samo ne jednoličan. Počinje u strmoj šumi, a preko kamenjara i manjih dijelova sipara (naslage sitnijeg kamena koji voli bježati pod nogama) stići ćete do Kuka, stijene vidljive s one strane zaljeva. Preko nje vodi najzanimljiviji dio puta, koji je na najstrmijem dijelu osiguran pomoćnom užadi, ali neka vas to ne prestraši, taj dio dug je desetak metara i ne predstavlja nesavladivu prepreku.

Na vrhu Kuka sjednite i jednostavno uživajte u pogledima. Od tuda je moguć povratak do auta širokim makadamskim putem kojim smo u početku krenuli. No, nakon odmora i uživanja, put do vrha Standara predstavlja laganu, ne strmu šetnju, uglavnom livadama i s lijepim vidicima . S vrha se najbolje vratiti lakšim širokim putem i tako ujedno napraviti kružni izlet.

Cijelu turu moguće je proći i za kraće vrijeme, ali planirajte usputna zaustavljanja i četiri do pet sati boravka u prirodi, zanemarite dimnjak i elektranu, okrenite pogled na drugu stranu, a ako pođete jedanput, vratiti ćete se sigurno. (Napisao i snimio Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter