Kamo za vikend: Sovinjak

Sovinjak (Jure VOJAK)
Sovinjak (Jure VOJAK)

Sovinjak je lako pronaći a teško definirati. Najlakše ćete u Sovinjak stići autom iz Buzeta, cestom za Draguć. Meni osobno draža je vožnja kroz prekrasne krajolike centralne Istre od Cerovlja do Grimalde i Draguća, te stići na rub, na kraj svijeta, pred ponor. Tako naime ja doživljavam Sovinjak. Tu si na Vrhu, mada je "Vrh" maleni istarski gradić koji  se smjestio na vrhu brda sjeverno od jezera Butoniga, a sa čijega se vrha zvonika vidi više od 130 gradova, gradića, sela i crkava na istarskom poluotoku, a naročito poznat po stoljetnoj proizvodnji pjenušavog vina.

Mirisi i atmosfera

Što je toliko specifično u Sovinjaku? Sve, i ništa, ali boje u proljeće, prilazne cestice kojima se vozite kroz prekrasne krajolike uz stare maslinike i vinovu lozu, konoba u Sovinjskom Polju kojoj i ne treba neka reklama, Sveti Donat, mirisi, atmosfera i taj osjećaj da si na vrhu svijeta. Takvo nešto putujući ne samo Istrom već i svijetom, rijetko sam nailazio i često se vraćam.

Dvorište velike župne crkve krije pogled prema uskoj dolini Mirne, uspavanim mlunskim poljima i vinogradima te prema osamljenoj Ćićariji na sjeveru. Par koraka ne drugu stranu i kroz živopisni prolaz "kroz mjesto" dočekati će vas ugodno dvorište obližnje oštarije i zidić. S toga mjesta pogled se pruža na suprotnu stranu, onu kojom Mirna teče prema moru, pred vama je Motovun, pod vama Istarske toplice. Sjedite i uživajte uz obavezan dec Sovinjskog Terana.

Ako se prošećete do groblja i viknete prema Vrhu, odgovoriti će vam jeka. To je još jedna od štorija, jer mi je "mjesto s kojega se viče" pokazala gospođa koja sa suprugom u Sovinjaku već 24 godine proizvodi ekstrakte od ljekovitih gljiva. Lako ćete ih pronaći između 23 stalna stanovnika I, nemojte vikati "Mic, mic!", jeka će vam odgovoriti "Mjau, mjau!", i doći će gospođina mačka. Ili, pokušajte, zašto da ne?

Vino i ulje

O Sovinjaku predaja kaže da je rimska carica Livia Drusilla naručivala i pila isključivo vino Pucinum iz Sovinjaka, a otuda i njegova slava. Osim po proizvodnji vina, Sovinjak je znan i po proizvodnji vrhunskog "tekućeg zlata" - maslinovog ulja. Početkom listopada svake godine, u tom malom gradiću održava se Bela nedeja, pučka fešta kada se mogu degustirati vina i pjenušci. U okolici se ima što vidjeti i raditi, tu su poznati Hum, Roč, manje poznati Kompanj, Krkuž, Strana. Svakako na internetu posjetite odlične stranice Turističke zajednice Buzet, ima zanimljivih virtualnih šetnji i prijedloga, a mi ćemo se još vraćati. (Jure Vojak/[email protected])


Podijeli: Facebook Twiter