Kamo za vikend: Rt Kamenjak izvan turističke sezone

Šetnja s pogledom na Porer (J. V.)
Šetnja s pogledom na Porer (J. V.)

Moja današnja preporuka većini je poznato mjesto. No, rt Kamenjak - najjužniji rt Istre, do kojeg morate prvo stići u Premanturu nadomak Pule - je izvan turističke sezone ipak neki drugi Kamenjak, a uz prirodne ljepote posjetiteljima se nude mnogobrojni sadržaji kojima se mogu zabaviti i rekreirati. Tko želi može šetati ili trčati, ili voziti bicikl po odlično uređenim bike stazama, vježbati na spravama u uvali Penižule, posjetiti Park dinosaura… Način na koji ćete na Kamenjaku provesti vrijeme izaberite sami, a ja ću u par redaka opisati kako ja doživljavam Kamenjak, možda nekoga motivira. 

Već satima šećem po obalama Kamenjaka, a krajolik se mijenja svakim prijeđenim korakom, od prijatnih oblucima posutih uvala gdje šumice rastu gotovo do mora do izbrazdanih, visokih divljih stijena Vele i Male Kolombarice koje se strmo ruše u more oblikujući bezbrojne oblike, skulpture špilje i jame. Modrozeleno more jednakomjerno zapljuskuje stijene. Koliko milijuna godina je već tako…..

Pogled mi luta morem, gledam na otočić Porer u daljini, zadivljujući sklad i ljepota spojeni su na pučini. Dok razmišljam da li da se prema Premanturi vratim istočnom obalom ili makadamskim putem koji vodi sredinom poluotoka te naberem nešto kadulje za čaj, sjetim se dinosaurovih stopa koje su pronašli na obalama Fenolige, otočića udaljenog jedva 300 metara od stijena Kolombarice. Kada li je on jurio ovuda, i gdje je onda bila obala mora?

Često se vraćam na Kamenjak, na puntu kako ga zovu domaći. Volim Istru i njene krajolike, ali je mirni, tihi, jesenji, zimski ili proljetni Kamenjak poseban doživljaj za sva moja čula. Tijelo mi upija energiju koju ovaj krajolik odašilje u prostor, a osjećaj je neponovljiv, svaki puta nov i drugačiji.

Posjetitelja na Kamenjaku nikada ne manjka, neki se žele prošetati, drugi biciklima odvoziti što više njegovih putova i stramputica, treći sate i sate provode na obali gledajući more ili u svoje ribičke štapove, neki si daju oduška penjući se po strmim stijenama iznad mora, a ni botaničari nisu rijetki gosti.

Ako želite na intiman i svoj način doživjeti ovaj krajolik nevjerojatne ljepote i slobode, ako se želite sresti s krajem svijeta, potonuti duboko u sebe stapajući se s prirodom oko sebe, posjetite Kamenjak izvan turističke sezone i prepustite se šaputanju njegovih glasova. Uz pomoć nešto mašte u daljini čut ćete meškoljenje i teške korake dinosaura, vrzmanje i glasove ljudi bročanog doba ali i  Rimljana koji su tu gradili antičke vile i čiji se kip lijepe Minerve čuva u arheološkom muzeju istre u Puli.

Ugodan vikend!

Napisao i snimio Jure Vojak

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter