Kamo za vikend: Rt Crna punta

Crna punta (Jure VOJAK)
Crna punta (Jure VOJAK)

Nakon što je Limski zaljev bio prošlotjedna preporuka za vikend, ovoga puta krenimo na suprotnu stranu Istre, do obale južnog dijela poluotoka između Raškog zaljeva i Kvarnera - do  rta Crna Punta na kojem se nalazi istoimeni svjetionik. Iako je trenutno pristup svjetioniku zabranjen, neka vas to ne omete da prošećete do stjenovitog i lijepog rta.

Do Crne Punte najbolje je doći pješačkom stazom označenom planinarskim markacijama i krenuti iz Brovinja, mjesta nadomak Koromačnu. Na kraju sela s desne strane nalazi se omanji prostor za parking automobila. S toga mjesta, prvih 200 metara asfaltom, a kasnije ugodnom, šumovitom i raznolikom vegetacijom bogatom stazom laganom šetnjom za otprilike sat vremena stići ćete do samoga rta. Već nakon par minuta hoda, nakon prestanka asfaltne ceste i posljednjih kuća, naići ćete na ruševine pored kojih se nalazi crkvica meni nepoznatog imena, ali je ona siguran znak da ste na dobrom putu. Tijekom šetnje možete uživati promatrajući mnogobrojne vrste samoniklog bilja ili u branju šparoga. Sa staze se pruža prekrasan pogled na zaljev između Koromačna i Crne Punte gdje se nalazi jedna od najljepših plaža ovoga dijela Istre – Ošćice, do koje se možete spustiti putem od već spomenute crkvice. Kad stignete do rta jednostavno se prepustite igri, suncu i uživanju na stjenovitoj obali, a potom vas čeka povratak istim putem.

Uz Crnu Puntu se veže legenda o skrivenom zlatu te o tragačima za tim blagom koji su pod morem otkrili tajanstvene hodnike. U njima, nažalost, nije pronađeno zlato već kamene ploče s čudnim i nerazjašnjenim simbolima. Tako i danas ti tajanstveni hodnici ostavljaju mnoga pitanja na koja nemamo odgovor. 

Za sve koji žele više hodanja preporučujem kružnu stazu kojom se najprije iz Brovinja popnete do Skitače, što je oko sat vremena uspona, a iz Skitače do Crne Punte isto toliko ali većinom širokom makadamskom cestom. Cesta se spušta do Crne Punte, a onda povratak u Brovinje opisanom stazom. Po povratku ili dolasku svakako vam preporučujem zaustavljanje u Trgetu i posjet tom  slikovitom ribarskom gradiću u Raškom zaljevu.

Svjetionik

Svjetionik Rt Crna Punta izgrađen je 1873. godine na istoimenom rtu na najistaknutijem dijelu istočne obale Istre. Sastoji se od izdvojene kule visoke pet metara. Pred objektom je manje pristanište i dizalica za brodice. U zgradi nije bilo električne energije, a vodom se opskrbljuje iz vlastite cisterne. Sa svjetionika je povučena svjetioničarska posada te je automatiziran i uključen u sustav daljinskog nadzora, a trenutno je vjerojatno iznajmljen u turističke svrhe. (Napisao i snimio Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter