Kamo za vikend: Roč, Aleja glagoljaša i Kotli

Kotli
Kotli

Roč, mjesto nadomak Buzeta, i njegova okolica nude pregršt izletišta, pješačkih i biciklističkih staza, povijesnih znamenitosti i prekrasnih krajolika. Tako se ovaj put Roč sa svojom bogatom poviješću, intimnim ugođajem i ljepotom arhitekture, nametnuo kao polazišna točka s koje vrijedi poći dalje i aktivno ili izletnički u obilazak okolice. Tu su nam dohvat ruke stari grad Buzet, mnogima skrivena i nepoznata mjesta kao što su Nugla i Nugljanska peć, Raspadalica, Kupanj, Krkuž, Strana, ruševine starog i tajnovitog kaštela Pietra Peloza, buzetski kanjon, Aleja glagoljaša, Hum, maleni Krkuž, Slum, Kotli…

Oko 180 stanovnika

No, vratimo se na trenutak u Roč, naselje iz prapovijesti smješteno na brdašcu iznad Buzeta. U srednjem vijeku tu je bila utvrda, a i središte glagoljaške djelatnosti. Prvi se puta spominje 1064. godine U mjesnoj crkvi Sv. Ante upisan je čuveni Ročki glagoljaški abecedarij 1200. godine. Za Roč je vezana i priprema za tisak prve knjige na hrvatskom jeziku Misal iz 1483. godine, a iz Roča je i njezin vlasnik Juri Žakan.

Danas u Roču živi oko 180 stanovnika koji su sve više okrenuti turizmu. Druge nedjelje u svibnju ovdje se održava i međunarodni susret harmonikaša.

Roč je i zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, a posebne atrakcije su dobro sačuvane i nedavno sanirane srednjovjekovne zidine sa pet kula, dvoja gradska vrata ("velika" i "mala"), rimski lapidarij, mletački top bombarda i uređena stražarnica na Velim vratima. Tu su i tri crkve:  Sv. Antona ( XII. st., s Ročkim glagoljaškim abecedarijem), Sv. Roka (s freskama i grafitima iz XIV. i XV. st.), Sv. Bertola (župna crkva iz XV. st. sa zvonikom). Roč krase i glagoljski natpisi uklesani u kamene ploče, tu se čuvaju i srednjovjekovne knjige pisane glagoljicom, a arhitektonsku baštinu čine gradska lođa i stambena arhitektura iz XVI. stoljeća. Među skulpturama izdvaja se poprsje Šimuna Grebla (književnika iz XV. st., poprsje Žakna Jurja, te kamena harmonika "trieština".

Centar sportskog penjanja

Danas je Roč (s okolicom Buzeta) postao i centar sportskog penjanja, a stijene u Kumpanju, buzetskom kanjonu, buzetskom vratima su i sve popularnije destinacije sportskih penjača iz Europe. Tako je u samom mjestu izgrađena i jedna od najboljih umjetnih stijena za penjanje u Istri koja služi za trening lokalnim penjačima i gostima u slučaju lošeg vremena, kao i za organizacije natjecanja.

Podno samoga mjesta počinje poznata Aleja glagoljaša koju je do Huma najbolje propješačiti, a sastoji od deset kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima. Počinje Stupom Čakavskog sabora, postavljenim 1977. godine, redaju se zatim obilježja uz cestu sve do Huma te u Humu završava zadnjim spomenikom gradskim vratima.

Za ovaj vikend preporučam posjet Kotlima do kojih na cesti prema Humu u selu Brnobići vodi oko 2 km duga cesta. Ovo je mjesto omiljeno odredište nakon svakog izleta u blizini, nekima zbog dobre hrane u mjesnoj konobi, ali većini zbog predivnog krajolika. Kotli su nekada bili gospodarski najjače selo na Humštini s nadaleko poznatim mlinarima i krojačima. Tamošnji mlin još uvijek odolijeva vremenu. Danas su Kotli zaštićena ruralna sredina. Kroz selo protječe rijeka Mirna, padajući u slapovima preko stijena, dubeći u kamenu kotlaste udubine po kojima je selo dobilo ime. U Kotlima nitko ne živi. Kuće se renoviraju, a konoba Kotlić vikendom radi i u zimskom periodu. (Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter