Kamo za vikend: Punta Prtlog

U Prtlogu možete uživati u pješačenju i ljepoti priobalja (J. VOJAK)
U Prtlogu možete uživati u pješačenju i ljepoti priobalja (J. VOJAK)

Prtlog (Duga Luka) je malo selo na Labinštini, na kraju rta nešto južnije od Rapca, a ja sam ga otkrio tek nedavno. O luci i boksitu pisat ću drugi put, a ovaj vikend zaputimo se u Prtlog.

U Prtlog možete doći automobilom iz pravca Labina prolazeći cestom pored groblja (od Titova trga udaljeno je oko 5 km) ili zaobilaznim putem uz Labinski planinski put (LPP).

U Prtlogu možete uživati u pješačenju i uživati u ljepoti priobalja. Naime, područje Prtloga bogato je pješačkim stazama, ali staze nisu označene i većinom su uz more te prate priobalnu liniju. No, Prtlog ima bogatu povijest.

O povijesti Prtloga i okolice pisali su brojni povjesničari, a ovom prilikom spomenuo bih poznatog pustolova i istraživača Richarda F. Burtona koji je prvi registrirao gradinsko naselje na polutoku. Prtlog ima veliku važnost za povijest Labina, bio je uz Rabac glavna pomorska luka od antičkih vremena pa sve do 19. stoljeća Povijesne i etnografske znamenitosti u Prtlogu i bližoj okolici su stara uljara, zidana vapnenica (nalaze se uz pješačku stazu, svega par metara od mora), gradina na poluotoku, antička cisterna, romanička crkva Sv. Jurja i antička vila rustica smještena uz crkvu. Zabilježeno je i više jama boksita (postoji manja luka za istovar boksita), a podvodni nalazi amfora posebna su zanimljivost kraja.

Posebno je zanimljivo i to da je na tako malom području vrlo zgusnuta koncentracija arheoloških i kulturno-povijesnih lokaliteta.

Od prirodnih znamenitosti svakako treba spomenuti šumu crnike te velike kolonije periski na svega metar do dva dubine mora.

Postoji i pješačka staza od Rapca do Prtloga ali o tome drugi puta.

Moja preporuka je za vikend posjetite Prtlog i, siguran sam, nećete zažaliti. (Jure VOJAK)


Podijeli: Facebook Twiter