Kamo za vikend: Prošećite Vodnjanštinom

Sveta Foška - kažu da je ovaj lokalitet izuzetna energetska točka
Sveta Foška - kažu da je ovaj lokalitet izuzetna energetska točka

Nadomak Pule na području između Vodnjana, Peroja i Barbarige mogli bi ste se ugodno iznenaditi. Naći ćete se na području Zaštićenog kulturnog, etno i arheološkog parka Vodnjanštine.

Šećući prirodom uređenim stazama upoznavat ćete se sa mnogim značajkama kraja koji je do prije koju godinu bio, rekao bih, gotovo sakriven, nepoznat i tajnovit.

Po informacije u TZ Vodnjana

Prolazio sam tuda dva puta, jednom doduše samo do crkve svete Foške, za koju kažu da je izuzetna energetska točka Zemlje jer se nalazi na Zmajevim linijama koje se od Motovuna, preko tri Mordele pored Poreča pružaju do rta Kamenjaka, a drugi puta sam se, priznajem malo izgubio. No, to me nije nimalo zasmetalo, kao što nadam se neće ni vas, nego mi je samo probudilo motivaciju da se vratim. Cijela staza je kružna i s nje se pruža pogled prema Bijunima, a puna je zanimljivih lokaliteta. Sve skupa: jednostavna, lagana, ugodna i lijepa šetnja koja će vas natjerati da je posjetite još poneki put.

Više od 30 godina obilazim Istru, njene planine, mjesta, sela, prirodne i kulturne znamenitosti ali je za mene ovaj krajolik bio iznenađenje i siguran sam da ću ga ponovo obilaziti. Priznajem. Ne znam puno o tome, možda se najbolje za više informacija obratiti u Turističku zajednicu grada Vodnjana.

Brojni spomenici kulture

A, za kraj dodajem tekst s  info ploče postavljene uz kružnu stazu: "Na prostoru omeđenom naseljima Vodnjan, Peroj, Barbariga, Mednjan i Gajana nalazi se područje krajolika iznimne vrijednosti. Na tom području nalaze se spomenici kulture koji svojom brojnošću stvaraju veću vrijednost nego zasebno. Sačuvana je matrica antičke centuriacije koju i danas obilježavaju suhozidi, a očituju se terminologijom i i tipologijom oblika. To je područje s najgušćom brojnošću Kažuna u Istri. Uz tri napuštena srednjovjekovna naselja (Mednjan, Bajole i Gusan) nalazi se i veliki broj sakralnih arhitektonskih spomenika. Kontinuitet naseljenosti od prapovijesnih vremena, do antike i uljara te srednjovjekovnih naselja do relativno napuštenih crkvica i do nedavno napuštenih stancija govori nam o  veoma značajnom čovjekovom bivanju na ovim prostorima. Brojnost ovih ostataka proizašla je iz neprekinute tisućljetne tradicije ruralnog života, a kulturno nasljeđe i prilagođavanje u specifičnom prirodnom okruženju oblikovalo je način privređivanja i duh ovog prostora“ Želim Vam ugodnu šetnju i dan u duhu istraživača.

Napisao i snimio Jure Vojak

 

 


Podijeli: Facebook Twiter