Kamo za vikend: Pješčana Uvala

Pješčana Uvala (Arhiva)
Pješčana Uvala (Arhiva)

Pješčana Uvala kraj Pule, iako je riječ o novoizgrađenom naselju nastalom zadnjih tridesetak godina, ima što ponuditi posjetiteljima za lijepih jesenskih dana. A "bablje ljeto" možda je i najljepši dio godine za odmor i opuštanje bez gužvi i meteža.

Izlet u Pješčanu Uvalu idealan je za Puljane, posebno za obitelji s malom djecom, i one koji nemaju vremena za cjelodnevne izlete (Pješčana Uvala od centra grada udaljena je samo 3,5 km), ali ovdje će uživati i oni iz udaljenijih mjesta.

Fitness na otvorenom

U Pješčanoj su u posljednjih nekoliko godina izgrađena dva vježbališta za fitness na otvorenom, oba uz more. Prvo se nalazi iznad najveće uvale i tu su sprave svih vrsta gdje se možete  rekreirati koliko želite ili imate energije, a pogled se pruža prema pučini ili prema Verudeli. Odmah iznad plaže nalazi se igralište za  odbojku na pijesku, dječje igralište i tik do njega košarkaško. Već na tih par stotina metara zabave je i više nego dovoljno. Velika plaža ugodna je za ljenčarenje na suncu, a na njoj se u posljednje vrijeme često organiziraju mali i zanimljivi događaju poput natjecanja u bacanju žabica (pašareta) ili papirnatih aviona. Od početka vježbališta za fitness pa do kraja uvale uređena je šetnica od oko 300 metara, noću osvijetljena niskom rasvjetom - za one romantične.

Park šuma Soline

Ako se zaputite šetnicom do kraja te nakon nekoliko stepenica krenete desno, naići ćete na ulaz u Park šumu Soline o kojoj brigu vodi Javna ustanova Kamenjak. U šumi je označena rekreativna pješačka staza opremljena edukativno-informacijskim tabelama. Označeni dio staze dug je 1,3 kilometra, a staza je namijenjena prvenstveno pješacima i biciklistima. No, Soline su nešto prostranije pa možete produžiti šetnju u bilo kojem smjeru, i ne morate brinuti da ćete se izgubiti: uvijek se nalazite u blizini Pješčane Uvale ili Vinkurana.

Na samom početku staze nalazi se na par metara iznad stjenovite obale mora i drugo vježbalište za fitness na otvorenom. Ove su sprave namijenjene malo zahtjevnijim sportašima, ali svatko sve prilagodi sebi i zato samo uživajte ili jednostavno sjednite na postavljene klupe i meditirajte gledajući u more na čijoj se površini uvijek nešto zbiva. Uza sve to, još uvijek uz obalu rade ugodni beach barovi, kafići i restoran. Tu na samo par metara od mora možete uz tihu glazbu uživati u razgovoru uz kavu, sok, koktel…

I na kraju razloga za posjet Pješčanoj Uvali sasvim je dovoljno: obilazak, rekreacija, vježbanje, igra, opuštanje i ljenčarenje…

Ugodan vikend. (Napisao i snimio Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter