Kamo za vikend: Pješačka staza Rabac – Labin

Staza prati potok koji ćete prijeći preko sedam mostića
Staza prati potok koji ćete prijeći preko sedam mostića

Za pješačku stazu Rabac - Labin negdje sam naišao na opis "najčarobija pješačka staza Labinštine". To je gotovo točno, no s obzirom da na Labinštini postoji još mnogo lijepih krajeva i pješačkih staza, sve su različite pa niti jednoj ne bih davao prednost. Staza od Rapca do Labina ipak je posebna radi svojih šuma, "vilinskih gajeva", slapova i potoka prepunih bistre vode. 

Najljepše je u travnju

Naime, posebnost i najveća atrakcija staze su višemetarski slapovi i mogućnost da se za samo pet minuta od mora može osvježiti ispod slapova u tirkiznom jezeru. Mnogi kažu da je za obilazak najljepša u travnju kada su potoci i slapovi puni vode, a oko vas je cvjetni vrt - od ciklama do autohtonih vrsta te sve pršti od boja i proljetnih mirisa. Slapovi bezimenog potoka (naišao sam na izraz Pećina ) prelijevaju se preko sedrenih barijera, te ćete prateći ga preko sedam mostića i dva mjesta za odmor s kamenim stolovima stići u Labin, skoro pa ravno u Ložu i "„Velo kafe". 

Staza i okolina zaštićeni su prirodni krajobraz. Staza je jednosmjerna, mjestimično opremljena klinovima i sajlama koji vam pomažu da savladate nešto prepreka, zato vam preporučam da je prođete u usponu. Trebate računati i na to da se treba savladati više od 300 metara visinske razlike (mada sam našao i podatak o 236 metara visinske razlike), što je usporedbe radi slično usponu od Brguca do popularnih Korita.

Početak kraj kampa u Rapcu

Početak uspona je na samom kraju kampa u Rapcu. Nakon samo pet minuta od obale mora stići ćete na lijepo jezerce i pronaći hladovinu u kojoj za vrijeme ljetnih mjeseci mnogi dođu potražiti odmor i svježinu od vreline sunca. U blizini se nalazi Negrijeva spilja s nepresušnim izvorom bistre vode. Pokraj najvećeg slapa koji se izlijeva u prekrasno jezero tirkizne boje nalaze se ostaci staroga mlina. Slap je smješten u potočnoj dolini zaljeva Maslinica. Tu ćete prolazeći njenim kanjonom uz svježe mirise primorskog bora, lovora i brnistre doživjeti praznik za sva vaša čula.

Ukoliko se odlučite stazu prijeći u samo jednom pravcu, što preporučam, i ne koristiti javni prijevoz ili nemate prijatelje u okolici, organizirajte se sa dva automobila, tako da vas jedan čeka u Labinu.

Napisao i snimio Jure Vojak

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter