Kamo za vikend: Pazin i Pazinska jama

Poučno pješačka staza vodi uz jamu
Poučno pješačka staza vodi uz jamu

Ljeto je tu, plaže sve punije pa će se tako, kroz koji tjedan, do jeseni i naše druženje kroz ove člane na kratko prekinuti.

Do sada smo prošetali smo Istrom od njenoga juga i Kamenjaka, sve do sjevera do Učke i Ćićarije, išli smo od Rovinja do Plomina, a nekako smo zaobišli njeno središte. Kako bi ispravio tu nepravdu, a vi iskoristili ljetne vrućine i spustili se u duboki hlad, preporučujem vam posjet Pazinu i Pazinskoj jami.

Pazinska jama najslikovitiji je primjer djelovanja prirodnih sila na krški teren Istre. Ispod zidina tisućljetnog Pazinskog kaštela, točno na granici sive i crvene Istre, najveća istarska ponornica Pazinčica našla je svoji put kroz podzemlje do doline rijeke Raše, a možda i do Limskog zaljeva kako u svom romanu "Matijas Sandorf" opisuje legendarni Jules Verne, koji uzgred rečeno u Pazinu nije nikada ni bio, ali je detalje opisa Pazina, kaštela i jame preuzeo iz putopisa svog sunarodnjaka Charlesa Yriatea.

Ta nesvakidašnja igra prirode nadahnula je mnoge pisce, pa će svojom ljepotom sigurno oduševiti i inspirirati i vas.

Put do jame

Kako u Pazin doći to vam ne moram posebno opisivati, ali evo preporuke kako stići do jame. Kroz jamu vodi poučno pješačka staza dužine 1300 m , a započinje na mostu Vršić, nedaleko kaštela te vodi kroz grandiozni prirodni kanjon do samih obala Pazinčice, zatim se uspinje blagim serpentinama do vidikovca „Piramida“ i potom vodi na terasu motela Lovac, odakle se pruža nezaboravan pogled na okolicu. Razgledavanje jame je samostalno, bez vodiča, pa je staza opremljena višejezičnim panoima koji nude dodatna objašnjenja o fenomenu krša, hidrografiji, biljnom svijetu ponora, legendama, istraživanjima i hrabrim istraživačima.

Cijena ulaska u jamu iznosi 30 kuna za odrasle i 15 kuna za djecu. No valja se pridržavati svih upozorenja: apsolutno je zabranjeno kretanje izvan signalizirane staze, silazak u riječni protok, te šetnja uz uski prolaz ponora. Razgledavanje podzemlja nije uključeno, ali se u slučaju povoljnih vremenskih prilika i uz prethodnu najavu  može organizirati, uz obaveznu pratnju lokalnih speleologa, za što se potrebno najaviti speleološkom društvu Istra u Pazinu.

Let po žici

Na izlasku iz jame u neposrednoj blizini motela Lovac imate mogućnost isprobati nešto što zasigurno nikada nećete zaboraviti. Provesti se iznad Pazinske jame na nevjerojatnom zip lineu, i to na dvije razvučene sajle u dužini od 280 i 220 metara. Djeca lakša od 35 kilograma idu samo uz pratnju organizatora. Doživljaj je toliko jedinstven da kada ga probate, vratiti ćete se sigurno. Pravi let po žici, osjećaj koji se ne da opisati.

Pazinski ponor je zakonom zaštićen kao značajni krajobraz. Zaštićeno područje obuhvaća kanjon i ponor Pazinčice, u dužini od oko 500 metara i dubine od oko 100 metara, te Pazinsku jamu. (Napisao i snimio Jure VOJAK / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter