Kamo za vikend: Park-šuma Zlatni Rt


O park-šumi Zlatni rt već sam pisao. Po mome sjećanju bio je to prvi članak kolumne "Kamo za vikend", ali uvijek se valja prisjetiti toga. U ove dvije godine i nekoliko mjeseci puno se toga promijenilo. Sada vam na primjer osim pogleda na Rovinj, pogled krasi i vizura hotela Lone. Na ulazu iznad hotela Eden uređen je parking prostor s malim kružnim tokom da se ne bi autom morali okretati na cesti, kao i brojne stijene za penjanje.

Opremljene su novim ekspanzionim klinovima za osiguranje penjača, što je radi blizine mora vrlo važno. Projekt uređenja sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt "Green4Grey – Šume za gradove". Postavljene su mnogobrojne kućice za ptice, uređeno je igralište za djecu i fitness na otvorenom, vidikovac i prilazni put s pogledom na Crveni otok. I nadam se da nisam nešto zaboravio.

Zlatni rt bio je i ostao najznačajnija, najveća i svakako najljepša perivojna površina, to jest park šuma u Istri skoro pa utkana u sam grad. U zimskim, jesenskim i proljetnim mjesecima posjećuju ga uglavnom penjači iz cijele Europe te je kao takav postao jedan od najomiljenijih penjališta u Istri, kako radi blizine more, tako i radi puno lakših uspona primjerenih djeci i malo starijim osobama, tako da ćete često vidjeti cijele obitelji u akciji. Naravno da ih ne manjka ni ljeti, dapače, stijene su prije podne u hladu, pa sve vrvi od "ljudskih paukov"a. Prilazni put sam vam na neki način već opisao, potrebno je autom proći mimo hotela Eden i nakon nekoliko stotina metara ste na ulazu. Parking i ulaz se ne naplaćuju. Penjanje je možda jedna od atrakcija, ali je to samo mali dio onoga što ova park-šuma nudi. Tu su mnogobrojne uređene staze za hodanje, trčanje, vožnju biciklom…

Kroz povijest nastanka park šume unesene su i mnoge strane vrste poput cedra, pinija, desetak vrsta čempresa koje pridonose sredozemnom ugođaju.

Posebno Vam skrećem pozornost na "zvjezdastu skupinu" himalajskih cedrova s interpoliranim duglazijama, jelama i raznim vrstama čempresa, koja se nalazi u samom srcu park-šume i velikom livadom idealnom za razne igre loptom, trčanje, hodanje…

Idealno vrijeme za posjet Zlatnom rtu je pred vama, kao i rana jesen. U ljetnim mjesecima na izboru vam je oko 2.700 metara plaža s rtovima i uvalama od šljunka i oblutaka te niskih stijena i dovoljno hladovine, kao i nekoliko ugostiteljska objekta za okrjepu, druženje i osvježenje.

Park-šuma Zlatni Rt nastala je u razdoblju od 1890. do 1910. godine. Grof Georg Huetteroth uredio je agrikulturni krajolik u park slobodnog krajobraznog stila. Zlatni rt je još 1961. godine rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu prirode postao park-šuma i zaštićeni objekt prirode. (Jure Vojak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter