Kamo za vikend: Park-šuma Golubinjak

Cijelim putem posjetitelji Golubinjaka mogu razgledati  skulpture lokvarske likovne kolonije
Cijelim putem posjetitelji Golubinjaka mogu razgledati skulpture lokvarske likovne kolonije

Velika livada pogodna za razne oblike rekreacije, nalazi se na samom ulazu u Golubinjak, a tu je i ugostiteljski objekt gdje se mogu kušati specijaliteti goranske kuhinje. Ponudu parka upotpunjuje višenamjensko sportsko igralište i boćalište, dječje igralište, prostor za roštiljanje i turistička staza za pješačenje. Uz samu livadu nalaze se i stijene s više opremljenih uspona za sportske penjačePosjet Golubinjaku, manje poznatom lokalitetu u Gorskom Kotaru, moja je preporuka za ovaj vikend.

Od središta Lokava Golubinjak, koji je od 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom, je udaljen oko kilometar, a na tom mjestu našle su se prirodne ljepote karakteristične za goranski krajolik. Velika zelena čistina okružena stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, a sve na površini od 51 ha, gotovo svakoga tko posjeti Golubinjak ostavljaju bez daha.

"Kraljica šume" stara 250 godina

Velika livada pogodna za razne oblike rekreacije, nalazi se na samom ulazu u Golubinjak, a na rubu livade nalazi se i ugostiteljski objekt gdje se mogu kušati specijaliteti goranske kuhinje. Kako bi ponuda samog parka bila potpunija uz ugostiteljski objekt nalazi se i višenamjensko sportsko igralište i boćalište, dječje igralište, prostor za roštiljanje i turistička staza za pješačenje te staza koja vodi do željezničke stanice, a dio je staze spilja duge skoro 11 kilometara. Uz samu livadu nalaze se i stijene s više opremljenih uspona za sportske penjače.

U Golubinjaku se šećući uređenim stazama može vidjeti "Kraljica šume". To je divovska jela stara preko 250 godina. Njena visina doseže 37 metara, a široka je u promjeru 140 centimetara. Cijelim putem moći ćete vidjeti skulpture lokvarske likovne kolonije. Golubinjak obiluje raznim otvorima u stijenama interesantnih oblika, kao što je na primjer otvor "Paklena vrata".

Golubinja i Ledena spilja

Ondje sa nalaze i dvije spilje: Ledena i Golubinja spilja. Potonja je ime dobila po golubima dupljašima koji su u njoj obitavali. Vidna je i suha. Ima veliki ulaz i mali izlaz te je kratka - svega 15 metara.

Ledena spilja specifična je po tome što se u njoj snijeg i led često zadržavaju i u ljetnim mjesecima. Nalazi se u Golubinjaku uz turističku stazu. U spilju se ulazi strmom padinom. Ima dvije dvorane koje su međusobno spojene hodnikom. U svodu spilje nalazi se veliki otvor kroz koji su nekada slastičari ljeti ubacivali snijeg kako bi ljeti imali dovoljno leda za pravljenje sladoleda.

Napisao i snimio Jure Vojak

[email protected]

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter