Kamo za vikend: Obiteljski izlet na Skitaču

Istarske boje jeseni
Istarske boje jeseni

Za ovaj vikend nudim izbor između planinarenja i obiteljskog izleta automobilom sa zaustavljanjima i kraćim šetnjama. U oba slučaja prekrasni jesenski krajolici i vidici.

Skitača ili Skitaca kako je izvorno zovu stanovnici Labinštine je malo mjesto na 424 m iznad mora, okruženo vrhovima koji je štite od bure. Svaki je vrh (Goli 536 m, Oštri 531 m, Brdo 475 m, Orlić 470 m) udaljen od sela najviše 20 minuta laganog hoda. S rubova mjesta, odnosno planinskih vrhova koji ga okružuju pruža se veličanstven pogled na sve strane. Iako vrijeme nije najbistrije, vidimo Rabac, Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres, Lošinj, u daljini Unije.

U pozadini nazire se i snijegom prekriven Velebit, prema jugu vidi se Pula, rt Kamenjak, Marlera. Kažu da za bistrog vremena pogled seže čak do talijanske obale.

Mirna vožnja ili avantura

Do Skitače možete doći planinarskim putem od starog Labina, ali to hodanje, mada se ne radi o savladavanju velike visinske razlike, no greben je dugačak, traje dva i pol pa i tri sata te ga prepuštam planinarima koji se i ovako znaju snaći, opremiti i pronaći karte.

Do Skitače autom iz pravca Pule najljepši put vodi do Raškog zaljeva te nakon prelaska pruge treba skrenuti odmah desno. Cesta će vas voditi uz samu obalu rijeke Raše, preko luke Štalije pa do malog slikovitog ribarskog naselja Trget. I tu vrijedi na par minuta stati. Dalje je put samo jedan, uzbrdo do ceste Labin - Koromačno te u Brovinje i dalje do Skitače.

Vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na Raški zaljev i okolicu te Rakalj nalazi se uz samu cestu, a tu je i parking, klupa i poučna tabla.

Oni željni vožnje strminom s malo mirisa avanture neka za Skitaču krenu iz starog Labina prema Sv. Marini i Ravnima. Preporučam! Cesta je asfaltirana, ali uvjerite se sami - Kvarner vam je na dlanu.

Poučna "staza kadulje"

Iz Skitače vodi poučna "staza kadulje". Kreće se od planinarske kuće Skitaci (prekrasan planinarski dom u samom mjestu kojim upravlja Planinarsko društvo Skitaci iz Labina, otvoren prema najavi, a kontakt broj je 091 502 4486 - Livio Faraguna) prema vrhu Orlić (470 m) ponad kojeg se pružaju obronci prepuni "božice labinskih proplanaka".

Ljekovita kadulja cvate krajem travnja i u svibnju kada rasprostire svoj ljubičasto-plavi plašt. Stoljećima se koristila za liječenje kašlja, infekcije grla i upala desni, za spravljanje ljekovitih rakija i kao dodatak mesnim jelima za bolju probavu. Eterično ulje kadulje preporuča se za masaže umornih i bolnih mišića. Miris kadulje potiče bistrinu misli te se preporuča protiv umora i depresije, u čemu posebno pomaže i ovdašnji morski i gorski zrak pun aerosola.

Do vrha Orlić je pet minuta hoda od planinarske kuće. Područje za razgledavanje je oko vrha te desno i lijevo od glavnog puta koji se spušta prema Cerovici i Ravnima.

Svega nekoliko metara ispod jednog od najviših vrhova smještenog s južne strane (Brdo) nalazi mali izvor vode koja izvire iz stijene i nikada ne presušuje, navodno čak ni u vrijeme najjačih žega usred ljeta kada na Skitači temperatura naraste i do 40 stupnjeva.

Voda s tog izvora se skuplja u malom udubljenju u stijeni i ta se udubina naziva "školnica". Ovo mjesto svojim prekrasnim vidicima, legendama i današnjim izgledom oduševljava, pogotovo za lijepog vremena pa ga svakako vrijedi posjetiti. (Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter