Kamo za vikend: Lindar - mjesto burne prošlosti

Lindar
Lindar

Približavaju se dani blagdana, dani su kratki, a sve je to i jedan od motiva da preporučim posjet Lindaru.

Istaknuti stražarski položaj Lindara, koji se nalazi nadomak Pazina, zasigurno je jedan od glavnih razloga postanka ovog naselja. Nekada je jakim zidinama i kulama opasana utvrda čuvala prilaz Pazinskom kaštelu, od kojeg je udaljena tek 2,5 kilometra. Pretpostavlja se i da je na istom mjestu postojalo i prapovijesno naselje, ali do danas nisu pronađeni čvrsti materijalni dokazi.

S lindarskog su vidikovca tijekom povijesti njegovi branitelji promatrali mnoge burne događaje koji su se odvijali u dolini ispod njih: vidjeli su kako je 1463. krčki grof Ivan Frankopan sa svojim vojnicima devastirao Cerovlje i Zarečje, te krenuo prema Pazinskom kaštelu, ali ga na posljetku ne napada već skreće prema slabije zaštićenoj Kašćergi i Sovinjaku.

Pratili su prodore i pokrete Turaka, koji su se 1501. utaborili u neposrednoj blizini Lindara, uz današnju cestu prema Velanovom brijegu. Sa strepnjom su pratili akciju kapetana Lazarića u zoru 4. rujna 1813. kada se sa samo 47 vojnika i uz pomoć mnoštva seljaka, koji su bili zaduženi da prave buku, napao pod Lindarom francusku vojsku i natjerao ih u bijeg prema Pazinu, te time vratio čitavu Istru pod okrilje Austrije.

I Lindarke su tada, kažu, dale doprinos ratnom lukavstvu Lazarića tako što su postavile svoja vretena da vire sa zidina i daju dojam da se radi o dobro branjenoj utvrdi.

Ali, imao je Lindar i svoju drugu stranu, okrenutu plodnoj zemlji, a tako je i danas - svaki je komadić zemlje oko utvrde obrađen.

U Lindaru, iako danas izgleda malo manje uređen nego obližnje Gračišće, ima se što posjetiti i vidjeti. Tu se nalaze mnoge znamenitosti, između ostalog i sačuvani ostaci polukružnih kula u sklopu bedema. Tu je i crkva Sv. Katarine - spomenik kulture Republike Hrvatske. Crkva Sv. Sebastijana i Roka sagrađena je 1559. kao zavjetni dar Ivana Jedrejčića o čemu svjedoči i kamena ploča uzidana iznad ulaznih vrata na kojoj je (glagoljicom i latinicom) upisan zavjet donatora. Župna crkva Sv. Mohora i Fortunata sagrađena je kao jednobrodna crkva na početku 17. stoljeća.

Osim povijesnih znamenitosti Lindar je poznat dowhill biciklističikim zaljubljenicima koji se njegovim strmim padinama prema Pazinu vratolomno spuštaju uređenim stazama. Postoje i manje zahtjevne biciklističke ture u okolici Lindara te pješačka staza Petra Fraščića. Pješačka staza je lagana, a zamišljena je kao kružna s polazištem u Pazinu, a pogodna je i za obilazak kada je kišno vrijeme, te uključuje razgled Lindara, s mogućnošću predaha u pizzeriji Rotonda ili na vinskoj probi kod tamošnjih vinara. (J. VOJAK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter