Kamo za vikend: Kršan i kršanski kaštel

Kršan (Jure Vojak)
Kršan (Jure Vojak)

Kaštel i mjesto Kršan na prometnici Vozilići – Pazin često mi se čini zaboravljenim. Na sve strane čuje se i piše o ljepotama centralne Istre, obale, gornje Bujštine, okolice Buzeta, a ovaj biser, mali ali vrijedan posjeta, kao da stoji po strani i čeka slučajne prolaznike. Možda i griješim ali sada kada se ljeto primiče kraju, kada je većina možda već i zasićena mora i kupanja rado bi vas nagovorio za posjet Kršanu i njegovom Kaštelu čiju ćete ljepotu jednostavno osjetiti.

Baština i turizam

Kršan se može pohvaliti bogatom kulturnom i povijesnom baštinom koja datira još od 11. stoljeća, a prvi put se spominje 1274. godine. Današnje ime dobio je po njegovim vlasnicima iz 15. stoljeća, obitelji Kerstlein von Mitterburg.

Na području općine Kršan isprepliću se ostaci glagoljske i sakralne baštine te starih obrta s modernom turističkom ponudom i raznovrsnošću gastronomskih užitaka, a ako samo malo bolje pogledate i osluhnete ljepotu prirode ovog kraja, zasigurno ćete vidjeti, a možda i čuti, nježni zvon endemične biljne vrste – istarskog zvončića.

Kršanski kaštel se, osim ljepotom, skladom, smještajem s prekrasnim pogledom na Učku i cijeli greben do Sisola te Ćepićko polje, može pohvaliti bogatom, burnom i veoma zanimljivom poviješću. Naći ćete ga lako, u samom mjestu Kršan, ako dolazite iz pravca Labina (Vozilića) treba skrenuti lijevo i nakon samo par metara desno. Tu ste na samo 500 metara od Kaštela.    

Razbojnik Giorgio i "crveni grof"

Tijekom vrlo burne povijesti kaštelom Kršan gospodarili su brojni vlasnici. Zanimljivosti radi izdvojimo feudalca Giorgia iz Kršana, koji je bio ozloglašeni razbojnik, a živio je u kršanskom Kaštelu. On je uokolo imao svoje feude, no bio je nažalost poznat i po pljačkama, razbojstvima, a i ubojstva su bila brojna, te mu nitko nije mogao stati na kraj poradi njegove moći i lukavosti. Obzirom da se Kršan tada nalazio na pograničnom području između Austrije i Venecije mogao se lako pritajiti i sakriti. Ali, 1600. godine i to 26. lipnja, učinio je svoje posljednje nedjelo. Na putu u kaštel Šumber gdje se odvijao sajam, počinio je trostruko zvjersko ubojstvo i pljačku. Raspisana je nagrada od čak 1000 dukata za njegovu glavu i to je bio dovoljan motiv da ga netko prokaže usprkos strahu za goli život. Giorgio biva konačno uhićen odveden u Kopar gdje je osuđen na smrt utapanjem.

Zanimljiv je i posljednji vlasnik kaštela Kršan grof Giuseppe Tonetti, koji je tu živio početkom 20. stoljeća. Nazvan je "crveni grof" jer je po uvjerenju bio ljevičar i otvoreno pomagao organizirani ustanak labinskih rudara koji su se 1921. godine, prvi u Europi, digli protiv ondašnje talijanske fašističke represije i osnovali Labinsku Republiku. Zbog toga je tijekom Drugog svjetskog rata crveni grof bio u zatvoru a pod vrlo čudnim okolnostima 1940. godine izgorio mu je kaštel u Kršanu. Istraga je pokazala da se zapalila drvena greda tik uz peć te je požar potpomognut jakom burom u tili čas progutao Kaštel.

Nažalost unutrašnjost kaštela je uništena: namještaj, knjižnica, vrijedne slike, obiteljska arhiva. No, vanjština kaštela i dalje očarava svojom arhitekturom.

Istarski razvod

Kaštel ima i vrlo značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Naime, u njemu je 1850. godine pronađen originalan prijepis važnog srednjovjekovnog dokumenta pisanog glagoljicom - Istarskog razvoda, koji je izuzetno značajan za istarsku i nacionalnu povijest obzirom da se radi o zapisu razgraničenja između ondašnjih istarskih komuna (općina). Prepisao ga je notar Levac Križanić. Prijepis se sada čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. (Napisao i snimio Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter