Kamo za vikend: Kožljak, Zagrad i Kremenjak

Zapadni obronci Učke
Zapadni obronci Učke

Na zapadnim obroncima Učke nalaze se mnogobrojna sela i zaselci koje je zanimljivo posjetiti, a nižu se vrhovi poput Šikovca ili Kremenjaka koji u ovo doba nisu prekriveni snijegom te su još uvijek pristupačni i za one neopremljene za najviše vrhove Učke i Ćićarije. Za ovaj vikend predlažem da posjetite Kožljak i Zagrad te se po želji popnete planinarskim putem do sedla Prodol ili i nešto dalje do Kremenjaka.

Srednjovjekovni kaštel

Na lokalnoj cesti Šušnjevica – Vozilići nalazi se Kožljak. Naselje se sastoji od dva dijela, srednjovjekovnog kaštela i novog naselja nastalog u blizini. Smješteno je na zapadnim padinama Učke povrh Čepićkog polja. Pripada općini Kršan, a utvrda – kaštel i Parku prirode Učka te je kao izletište jedan od atraktivnijih lokaliteta. Do utvrde ćete najlakše doći skretanjem uzbrdo uskom cesticom prema mjestu Zagrad koja vodi preko pruge Lupoglav – Štalije te iz mjesta treba šumskim putem desetak minuta pješačenja.

Zagrad čini nekoliko kuća koje su sve napuštene. Tu možete parkirati auto i prošetati do ostataka kaštela. Kaštel je smješten na strmoj litici (184 metra nadmorske visine), uz stari put koji je povezivao Istru s Liburnijom, a danas se vide samo ruševine na platou te žive stijene. Zadnji je u lancu utvrđenih feudalnih rezidencija što se od tršćanskog Krasa protežu uz zapadni rub gorskih kosina Ćićarije i Učke.

Podignut je na mjestu nekadašnje prapovijesne gradine, a prvi se put spominje u doba akvilejskih patrijarha 1102. godine pod imenom Castrum Iosilach. Iako je nekad bio značajan, današnji izgled kaštela je samo naznaka stare slave.

Nakon šetnje zapuštenim zidinama, lako se možete vratiti do Zagrada gdje se možete odmarati i uživati u pogledu koji seže preko Čepićkog polja do Pićna, Potpićna, Plomina, Gračišća u daljini… Čuje se uglavnom samo cvrkut ptica pa je ovo pravi bijeg od užurbane svakodnevice.

Što treba ponijeti

Vjerojatno mnogima sam izlet do Kožljaka, Zagrada i kaštela neće biti dovoljan da ispune dan. Stoga predlažem uspon na Kremenjak, 827 metara visok vrh na grebenu od Sisola prema Učki. Na Kremenjak iz Kožljaka vodi markirani planinarski put preko sedla Prodol, a sam uspon traje oko dva sata. O potrebnoj opremi za zimske uvijete sam već više puta pisao, ali nije naodmet ponoviti  - visoka obuća, topla odjeća, suho donje rublje, kapa, rukavice, čaj i nešto za pregristi.

Svima koji nisu skloni planinarenju na cesti koja od Kožljaka vodi prema Šušnjevici nalazi se puno zanimljivih mjesta koje vrijedi posjetiti. Osim same Šušnjevice tu su Brdo (skupina naselje koji obuhvaća veći broj zaselaka od kojih su danas neka potpuna napuštena, potom Letaj, Nova Vas, Jasenovik, a o svemu ću još pisati u sljedećim nastavcima. (Napisao i snimio Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter