Kamo za vikend: Iz Račje Vasi za Orljak

Orljak (Jure VOJAK)
Orljak (Jure VOJAK)

Ćićarija, njena sela i planine nude izobilje užitaka. Kamo god se uputili, naići ćete na prekrasnu prirodu, opuštenost i mir. Preko Učke vodi cestovni prijelaz na Poklon pa se tamo za lijepih dana često spontano okupi veći broj ljubitelja šetnji, planinarenja, uživanja u prirodi, a Ćićarija, makar samo korak dalje ipak je opuštenije i mirnije mjesto. Ovaj vikend predlažem da se uputite u samo srce Ćićarije, do sela Račja Vas, te potom na kraći planinarski izlet na 1.106 metara visoki Orljak koji se nalazi nedaleko sela. Do Račje Vasi najlakše ćete stići autom iz Lupoglava.

Od Lupoglava prema Brestu

Cestom koja iz Lupoglava vodi na Ćićariju krenite ako dolazite s Ipsilona desno. Cesta vodi za Brest pod Učkom te potom skreće lijevo za Brgudac i Lanišće. Nakon kraćeg uspona na raskršću za Brgudac (koji je desno) nastavite lijevo i nakon par zavoja ugledat ćete prekrasnu dolinu, Lanišće te Orljak koji se uzdiže iznad sela. Pogled s ceste je tu zaista prekrasan i vrijedi zastati na minut, dva pritom pazeći na promet. U Lanišću, (iz kojega također postoji markirani planinarski put za Orljak) skrenite desno te slikovitom cestom uzbrdo stižete do Račije Vasi, sela na 692 metra nadmorske visine. Selo je slabo naseljeno, ali ima sve više uređenih vikendica i obnovljenih ruševnih kuća.

Naselje se prvi put spominje 1358 godine. Stradalo je u osmanskim upadima i Uskočkom ratu, te u II. svjetskom ratu, kad je spaljeno i opljačkano, a dio stanovnika odveden u nacističke logore. Selom dominira Crkva Blažene Djevice Marije, spominje se 1580., a deset metara visoki zvonik je izgrađen 1586. Pored same crkve je uređeni izvor pitke vode koji je nažalost radi zloupotreba sada pod ključem ali će vam ga netko od mještana sigurno rado otvoriti ako se želite osvježiti čistom izvorskom vodom ili se umiti nakon izleta u okolici.

Na Orljak označeni planinarski put vodi od crkve desno. Najprije lagano, a onda malo strmijim kolskim putem stići ćete do malog prijevoja s pogledom na obližnje vrhove Mocvil i Vršiće, tu treba skrenuti desno. I dalje se držeći široke staze, najprije lagano, a potom sve više uzbrdo, ući ćete u bukovu šumu. U šumi pažljivo pratite planinarske markacije (crveni krug sa bijelim u sredini), na jednom mjestu treba skrenuti desno na užu stazu koja će vas dovesti do vrha Orljaka. Taj je dio puta veoma strm, a za one sa lošijom kondicijom može biti i naporan, međutim to kratko traje i vrijedno je truda.

Odmor na vrhu

Na samom vrhu postavljen je veliki metalni križ a pogled se pruža od Učke, Planika, Županj vrha na istoku, a za lijepih i vedrih dana desno od Žbevnice i Gomiole vide se Alpe, Slovenski Snežnik, Gorski kotar….. Ovdje je dobro imati uz sebe termo prostirku, naći zavjetrinu na sunčanoj strani i ljenčariti na vrhu barem sat vremena. Sam uspon za prosječnog izletnika ne bi trebao trajati dulje od sat i pol vremena, ali neka vas to ne obeshrabri, osim uspona pred samim vrhom staza nije teška ni naporna. Silaziti ne morate istim putem već markacije vode kamenim terenom u pravcu Učke, do šume (pažljivo ih pratite), a na jednom djelu put se odvaja desno i silazi na Veprinačku cestu (cestu kojom su vozile kočije od Veprinca /Opatije/ do Trsta, vidljiva je s vrha, redovno se održava te je u voznom stanju i za automobile).

Veprinačkom cestom desno i laganim korakom i prekrasnim pogledima na Lanišće, i dolinu u kojoj su se smjestile Podgaće i Prapoće, stići ćete natrag do Račje Vasi. Na izlet možete krenuti i "suprotno" od opisanog.

Vožnja do Rašpora

Ukoliko izlet želite produžiti predlažem slikovitu vožnju do Rašpora, koji je u povijesti poznat kao sjedište Rašporskog kapetanata. Na brdu iznad današnjeg sela se nalazila utvrda u kojoj su stolovali kapetani, vojni upravitelji koji su mletačkom Istrom upravljali od 1394. do 1511. god., kada se njihovo sjedište seli u Buzet.

Nedaleko od sela uz cestu prema Lanišću nalazi se 361m duboki Rašporski ponor, najdublji je ponor u Istri, ali je to speleološki objekt, ponor u pravom smislu riječi pa u njega nemojte pokušavati ni pogledati, a kamoli ući. Od Rašpora do Trstenika vozite se oko dva kilometara lijepom dolinom koja je poznata po mnogobrojnom ljekovitom bilju. Potom od Trstenika krenite dalje na raskršće i lijevo za Brest pod Žbevnicom i dolje do Buzeta, a tu već znate kamo.

Preporučujemo

Za ovaj izlet preporučujemo udobnu sportsku obuću, po mogućnosti visoke trekerice, ruksak, vodu, sendvič, presvlaku, kapu. Uvijek su dobro došli štapovi za hodanje i ugodan proljetni dan.

Još jedan prijedlog

Na samom početku puta za Orljak, već pri samom izlasku iz sela, lijevo se izdvaja put za Gomilu također lako dostupan i razgledan vrh u blizini te špilju Sveta Jelena. Špilja se nalazi na usponu 30 minuta hoda ponad sela. (Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter