Kamo za vikend: Gračišće i staza sv. Šimuna

Početak staze sv. Šimuna
Početak staze sv. Šimuna

Napokon po svim prognozama slijedi lijep sunčani vikend pa vam ovaj put od srca preporučujem posjet središnjoj Istri, onom prelijepom dijelu između Pazina i Pićna. Tu su se, svaki na svojoj uzvisini, smjestili Lindar, Gračišće i Pićan, i to od Pazina prema Potpićnu i Kršanu.

Za put u Gračišće najradije koristim cestu prema Žminju, a u Žminju je potrebno skrenuti lijevo prije ulaska u samo mjesto. U Gračišću počinje i završava prekrasna kružna pješačka staza svetog Šimuna. Duga je 11,5 km, možda vam se čini puno, ali nije, proći će vam u tren i dugo ćete nositi utiske s tog pješačenja, a sada u jesen i pregršt lijepih fotografija. Stazu mogu proći i oni sa lošijom kondicijom.

Zaštićeni krajolik

Početak staze je u Gračišću, ispod velikog stabla ladonje i blago se spušta do crkvice svetog Šimuna. U cijelosti prolazi područjem koje je početkom sedamdesetih godina proglašeno zaštićenim krajolikom. Različitost podloge - lapora i vapnenca - dovela je do fenomena neobično razvedenog reljefa, gdje su u laporima formirane potočne doline, dok čvršći vapnenci izgrađuju više brežuljke i glavice, koji dominiraju krajolikom.

Sklad postojećih poljoprivrednih površina s autohtonom šumskom vegetacijom dopunjen je brojnim kulturno-povijesnim spomenicima sa sveprisutnim motivima tipične arhitekture ovoga kraja.

Od Svetog Šimuna pruža se pogled na gotovo cijelo područje kojim staza prolazi: netaknuta priroda i pitoreskna sela pratit će vas cijelim putem. Slijedi pola sata hoda oštrijom nizbrdicom, krajem koji je u proljeće bogat šparogama.

Crkvice i vidikovci

Staza dalje vodi dolinom do označenog skretanja gdje nastavlja uz potok, i vodi nas ravno do starog mosta i vodopada Sopot, atraktivnog i malo poznatog prirodnog fenomena. Nakon 40-ak minuta duge uzbrdice stižemo u selo Lovrići. Crkva svetog Stjepana sa zvonikom udaljena je deset minuta, a crkva svete Marije Magdalene 25 minuta hoda od sela Lovrići.

Brdo na kome se nalazi crkva sv. Marije Magdalene prekrasan je vidikovac, a od nje staza nastavlja prema 20 minuta udaljenom brdu Pišćietak, u čijem se podnožju nalazi izvor koji, kažu mještani, nikad ne presušuje. Odavde vas čeka još 20 minuta hoda kroz prirodu, a u "civilizaciju" se vraćate opet na glavnu cestu, kod stare kapelice, stotinjak metara dalje od mjesta na kojem je staza započela. (Napisao i snimio Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter