Kamo za vikend: Gornji Kamenjak

(Jure VOJAK)
(Jure VOJAK)

Kada govorimo o rtu Kamenjak gotovo uvijek pomislimo na južni Kamenjak, onaj njegov dio koji se nalazi južnije od Premanture. Međutim, rt Kamenjak je dugačak devet kilometara i često je njegov sjeverni dio, odnosno Gornji Kamenjak, nepravedno zapostavljen. Posjet Gornjem Kamenjaku također je zanimljiv. Svakako, drugačiji je od svog "južnog brata" i zajedno s njim tvori  zaštićeni krajobrazni prostor pod upravom Javne ustanove Kamenjak.

Doživljaj

Gornji Kamenjak nije toliko atraktivan, pogotovo ne ljeti, budući da su plaže malobrojne i dosta udaljene od putova koji su visoko iznad obalnog pojasa. No u ovo vrijeme idealano je to područje za poludnevne šetnje i obilazak, a posebno preporučujem dolazak biciklom, jer staza nije teška. Tu se zaista ima što vidjeti i doživjeti.

Ali da ne duljim, idemo zajedno na Gornji Kamenjak na koji je najlakše doći ako s ceste za Premanturu, nakon Banjola skrenete desno za Monte Kope. Nakon kilometra vožnje, s lijeve strane ugledati ćete izorane njive i omanji prostor na koji može stati svega par automobila (preporučam dolazak biciklom, staza nije teška ). Tu počinje križni upotpunjen kamenim skulpturama.

Vidici

Nakon laganog uspona širokom makadamskom cestom počinju se otvarati pogledi, najprije na duboki zaljev koji se usjekao sve do Pomera, pa dalje i na zapadnu obalu, a vidi se Medulin, Porer, Premantura… Za lijepih dana pogled seže do Učke, Ćićarije, pa čak i do Alpa.

Na Gornjem Kamenjaku naići ćete na poučne tabele koje zanimljivim fotografijama i tekstom opisuju život ovog prostora. Tako je na stijenama u usjeku koji vodi na suprotnu stranu poluotoka moguće vidjeti mnogobrojne fosile iz doba mezozoika (Rudist). Na tom mjestu lako se prolazi kroz cijeli usjek te se potom na istočnim padinama možete vratiti na put kojim ste došli. Tu se svakako popnite do križa na uzvisini. Ljepši i atraktivniji vidikovac teško ćete pronaći u bližoj okolici: pred Vama je gotovo cijela južna Istra, od Pule do "punte".

S vidikovca pod križem vratiti se možete istim putem ili malo strmijom stazom dolje i desno opet prema mjestu od kuda smo krenuli.

Cijelu je stazu moguće obići pješice ili biciklom ako krenete s premanturskog groblja, što je, svakako lakša, i ugodnija varijanta. (Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter