Kamo za vikend: Glinščica - Val Rosandra

Uživanje uz Glinšćicu
Uživanje uz Glinšćicu

Ovaj vikend idemo preko granice, nadomak Trsta, u dolinu Glinščice kao i Obližnji Osp. Mjesta su to koja svakako treba vidjeti, ali da bi se vidjelo sve što Glinščica nudi trebati će i nekoliko obilazaka.

Glinščica (talijanski Val Rosandra) jedna je od rijeka u Trstu. Potječe iznad sela Kozina u Sloveniji, a ulijeva se u more. Krško tlo je tijekom stoljeća omogućilo duboko eroziju i stvaranje prekrasnog kanjona. Duga je samo 12 kilometara, ali je prava riznica atrakcija, te  je okolno područje, odnosno dolina 1996. godine proglašena  prirodnim rezervatom.

Planinarski dom "Mario Premuda"

Najpogodnije je polazište za obilazak doline je prijemni centar Val Rosandra, a nalazi se uz višenamjenski kulturni centar "France Prešeren" u mjestu Boljunec. Val Rosandra je naseljena već u prapovijesti. Bogati arheološki nalazi potvrdili su da je čovjek živio u ovoj dolini već u neolitiku. Iz jednog od izvora u dolini Rosandra, koji stanovnici zovu Virk, već su  Rimljani u I. stoljeću izgradili 14 km dug vodovod, do samog centra Trsta.

Val Rosandra postala je popularnija početkom 20. stoljeća, kada su je otkrili penjači. Strme padine u svojim kanjonima nude neočekivane užitke za penjače na samo pola sata hoda od sela. To je razlog što se u klancu kontinuirano penje još od 1929. Tu je i tzv. Gornji kraj i jedinstveni planinarski dom na visini od 60 metara koji je dobio ime po penjaču Mariju Premudi.

Najveća posebnost doline je iznenadan i primjetan prijelaz između alpske i kontinentalne u mediteransku klimu. U gornjem dijelu doline, iznad vodopada, klima je kontinentalna, a u donjem dijelu je izrazito mediteranska. Budući da su različiti dijelovi različito izloženi suncu i vjetru, moguće je na istoj nadmorskoj visini doživjeti i do 10 stupnjeva temperaturne razlike što naravno ima veliki utjecaj na lokalnu floru.

Čak i geološki, gornji tok Rosandra znatno se razlikuje od onog pri dnu. Rijeka prvo teče lagano valovito kroz bujnu vegetaciju, zatim se preko 38 metara visokog slapa slijeva u donju regiju između kamenih litica kanjona, gdje je vegetacija rijetka i skromna.

Biciklistička staza iz Trsta do Slovenije

Dolina nudi jedinstvenu priliku za proučavanje raznih geoloških pojava, kao i flore i faune.

Val Rosandra je danas postala oaza za ljubitelje prirode. Samo nekoliko kilometara od gradske buke ovdje je na raspolaganju još netaknuta priroda, koja se može otkriti korak po korak u šetnji duž doline.

Iz samoga Trsta kreće kroz dolinu i biciklistička staza i nastavlja do Slovenije, a završava u neposrednoj blizini Kozine.

Put pod noge i uživajte. (Napisao i snimio Jure Vojak /[email protected])


Podijeli: Facebook Twiter