Kamo za vikend: Fužine


Kako nam je Gorski Kotar blizu te su prvi dani jeseni nakon ljeta najljepše doba za izlete u taj naš mali raj za ovaj vikend predlažem da posjetite Fužine, mjesto na 730 metara nadmorske visine, a samo pola sata vožnje od mora.

Fužine su smještene u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, okružene slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i ljepotom svojih jezera. Od svoga postanka pa do današnjih dana, Fužine mogu zahvaliti razvoj vrlo dobrom prometnom položaju i blizini tranzitnih pravaca - nekada cesti Karolini, koja je povezivala unutrašnjost s priobaljem, željezničkoj pruzi, a danas autocesti Zagreb - Rijeka, koja skraćuje put do mora.

Gastronomija u Fužinama, odnosno Gorskom Kotaru s raznim sirevima, šumskim voćem, divljači ili gljivama, posebna je priča. Tako ćete i u Fužinama užitaka za nepce naći dovoljno, ali i mnogobrojne sadržaje koji će vam obogatiti dan. Tu su špilja Vrelo, jezera koja su raj za ribiče, ljeti i surfere, mnogobrojne pješačke i biciklističke staze, planinarski izleti…

U špilju Vrelo mogu svi

Špilja Vrelo u Fužinama otkrivena je slučajno '50-ih godina prošloga stoljeća kod izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost joj se procjenjuje na 3,5 - 4 milijuna godina. Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje voda - na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom. Bistar i hladan gorski potok je iz porječja rijeke Ličanke i u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju.

Špilju Vrelo zbog svojih ljepota često nazivaju i "Postojna u malom". Špilja je uređena za posjete i obnovljena novom rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. godine. Zbog blage konfiguracije terena, bez ijedne stepenice, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima.

Fužinarski je kraj izuzetno bogat vodom. Fužine su naseljeno mjesto koje u Hrvatskoj primi najveću godišnju količinu oborine. Da bi se ta silna količina vode zadržala i iskoristila, u Fužinama su izgrađena tri akumulacijska jezera.

Najstarije jezero je Bajer izgrađeno '50-ih godina prošloga stoljeća. Jezero je položeno u nekadašnjoj atraktivnoj dolini rijeke Ličanke, tik uz naselje Fužine. Prosječne je dubine od 2 do 7 metara i raspolaže s oko milijun kubičnih metara vode. Pogodno je za vožnju čamcem, kanuom, kajakom i za surfanje zbog čestog strujanja vjetra. Oko jezera vodi atraktivna šetnica, koja je najčešće odredište izletnika.

Jezera kao turistički dragulji

Jezero Lepenica najveće je umjetno jezero u fužinarskom kraju. Izgrađeno je 1988. godine. Ljeti je pogodno i ugodno za kupanje (temperatura dosegne više od 23° Celzijusa). Kao i Bajer izuzetno je bogato ribom i mamac za ribiče.

Najmlađe i najmanje jezero je Potkoš. Smješteno je u podnožju obronaka Bitoraja, između Fužina i Liča. Atraktivno je kao izletište i piknik prostor. Sva tri jezera izvrsno su uklopljena u planinski pejzaž i pravi su turistički dragulj Fužina.

Fužine su idealna polazna točka za uspon na neke od najatraktivnijih vrhova Gorskog kotara. Za početak ne propustite uspon na Preradović (892 m), brdo sa kojega se pruža prekrasan pogled na jezero Bajer, Fužine i Ličko polje, a za pravi planinarski doživljaj odaberite Viševicu (1428 m), Bitoraj (1386 m), Tuhobić(1109 m).

Ukratko: u Fužinama vam sigurno neće biti dosadno. (Napisao i snimio Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter