Kamo za vikend: Ćićarija za planinare i izletnike


Veliki Planik (1.272 m) najviši je vrh Ćićarije. Sam vrh je s istočne strane travnat i kamenit, a s ostalih je strana šumovit. Na vrh vode staze iz svih smjerova i spajaju se u šumi neposredno ispod vrha, na sedlu između Velikog i Malog Planika, a jedino se putem iz Korita stiže do vrha s druge strane. Zbog svoga istaknutoga položaja Veliki Planik vrlo je povoljna razgledna točka: s njega se pruža prostran pogled na sjeverozapad -  dio Istre do jadranske obale, na Učku, vrhove Gorskoga kotara te Kvarnerski zaljev.

Najljepši i najslikovitiji uspon

Vjerojatno najljepši i najslikovitiji uspon (tu sam subjektivan) na Planik vodi preko Brgudskih Korita, a najlakši s planinskog prijevoja Poklon. Put koji do Planika vodi preko Korita, a preporučio bih ga svima sa solidnom kondicijom, lijep je i raznolik. Uspon i silaz mogu potrajati i do šest sati, naravno računajući odmore i zaustavljanja. Ipak treba se pripremiti. Možda su ovo i posljednji dani prije snijega za uživanje u hodanju prekrasnim bukovim šumama prema Planiku, posutim lišćem zlatno žute boje.

Put do Korita vodi iz Brguca i dobro je označen. Već na Koritima, gdje se nalazi planinarski dom, možete procijeniti jeste li umorni i spremni za nastavak hodanja. Od Korita se treba uputiti na istok i isto tako dobro označenom planinarskom stazom, koja će vas voditi najprije malo nizbrdo te zatim lijevo na greben s kojega se pruža pogled prema Koritima, Županj vrhu i masivu Ćićarije prema zapadu te dalje šumovitim dijelom puta po hrptu do samoga vrha.

Za sve manje zahtjevne planinare i izletnike svakako je puno ugodnije i lakše na Planik doći sa Poklona. Do Poklona (planinski prijevoj na Učki, 922 m, koji spaja Istru i Kvarner) treba doći  automobilom. S Poklona na Planik također vodi dobro označena planinarska staza. Put je lakši jer većim dijelom prolazi po visoravni, no nemojte se zavarati, na kraju vas čeka prilično strm uspon šumom do samoga vrha.

Potrebna oprema i dobrodošlo vodstvo

Za ovaj izlet svakako bih vam preporučio, prije svega da se dobro procijenite, ne upuštajte se ako niste spremni. Ne radi se o ekstremnim naporima, ali nekakva tjelesna kondicija je poželjna. Potrebni su i: ruksak, kapa, presvlaka nakon znojenja, visoka obuća, nešto hrane, oko litru do litru i pol tekućine, a poželjni su i štapovi za hodanje. Ako nemate iskustva ili se loše snalazite u prirodi i nepoznatim krajolicima, možda imate prijatelja planinara da vas povede, što u svakom slučaju ne bi bilo loše. Možete se također obratiti i najbližem planinarskom društvu, po mojoj preporuci, učlanite se i počnite baviti jednim od najljepših i najzdravijih vidova rekreacije, pa i sporta.

A Planik u svakom slučaju zavrjeđuje da ga se posjeti. Ako vas zima i snijeg spriječe, neka ostane izazov za proljeće. Sretno! (Jure Vojak)


Podijeli: Facebook Twiter