Kamo za vikend: Cave Romane - najstariji kamenolom u Istri

Popularno izletište
Popularno izletište

Cave Romane pored Pule smatra se najstarijim kamenolomom u Istri. Kamenolom nije u funkciji, već godinama je poligon za penjanje pulskih alpinista i sportskih penjača, a danas, pogotovo u proljetnim i ljetnim mjesecima u njega sve češće zalaze mnogobrojni turisti diveći se njegovoj grandioznosti i neobičnoj ljepoti. Kako je penjanje postalo jedan od masovnijih oblika bavljenja sportom sve češće ga posjećuju penjači iz svih krajeva Europe pa i svijeta. 

Ali penjanje i penjači nisu razlog pisanja ovoga teksta, oni ionako imaju svoje vodiče i web stranice, gdje mogu naći sve potrebne podatke o svim penjalištima u Istri, smještaju u okolici i slično, već sam kamenolom.

Poseban ambijent

Zaista se isplati posjetiti ga. Doduše nije to izlet koji će dugo trajati, ali veličina, ljepota i povijest kamenoloma zaslužuju da ga se obiđe. Ako pojedine turističke agencije dovode pune autobuse turista da vide odakle je vađen kamen za gradnju i ukrašavanje pulske Arene i drugih građevina, vjerujte mi, ako nikada niste, prošećite po njemu i okolici. Kako i Općina Medulin ima planove za valorizaciju kamenoloma u turističke svrhe i organizaciju kulturnih događanja poput koncerata, sportsko-penjačkih manifestacija i slično -  i to može biti svojevrsna referenca za obilazak. Radi odlične akustike idealan je za izvođenje koncerata, ambijent je zaista poseban, a publika i izvođači okruženi su glatkim kamenim liticama nastalim vađenjem kamena visokim i do 30 metara. 

Kamenolom je smješten jugoistočno od Pule, pokraj Vinkurana. Na ulazu ima dovoljno mjesta za parking, a mada  gužve nisu rijetkost, mjesta se uvijek nađe. Kamenolom je od antike izvor vrlo kvalitetnog građevnog kamena. Kamen se tu vadio iz naslaga i do 40 metara. Od kamena iz kamenoloma u novije doba  rađeni su portali i vijenci Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu, zgrade Hrvatske pošte i Hrvatskoga telekoma, te još mnogo toga.

Nužna zaštitna ograda

Pored kamenoloma počelo se sa izgradnjom poligona za BMX bicikle ali je to ostao još uvijek nedovršen projekt. Nakon obilaska preporučiti ću vam da se stazom koja na samom ulazu u kamenolom na lijevoj strani vodi uzbrdo za samo pet minuta pješačenja popnete na vrh kamenoloma odakle se pruža pogled na dio Pule i okolice, a za lijepog vremena sve do Učke. Tu možete zaviriti i u dubinu samog kamenoloma i doživjeti njegovu pravu veličinu, no ne približavajte se rubu, nije postavljena nikakva zaštitna ograda (što bi radi sve veće frekvencije ljudi bilo poželjno učiniti, pa čak i manji vidikovac) pa radije ostanite koji metar od samog ponora. Za sve one s više vremena i volje tu možete nastaviti šetnju ugodnim širokim makadamom do park šume Soline udaljene oko kilometar ili se jednostavno istim putem vratiti dolje.

Na kraju treba svakako spomenuti da ne ulazite u ruševine starih zgrada i pogona u kamenolomu. U jako su lošem stanju, urušavaju se te ih jednostavno zanemarite. Od velikih kamenih blokova naći ćete složen mali labirint za djecu, a posebno vas molim, mada to valjda ne bi ni trebao spominjati, ne ostavljajte svoje otpatke ili ambalažu od vode i sokova. I posebna preporuka Turističkoj zajednici općine Medulin. Posvetite malo više pažnje i brige mjestu koje privlači sve mnogobrojnije posjetitelje, znatiželjnike i sportaše. Jedan ili dva koncerta ljeti su ništa u usporedbi s onim što zaslužuje najstariji po meni i najljepši kamenolom u Istri te je nužno obogaćenje sportskih i ostalih sadržaja tokom sezone, bez da se remeti ono što se u kamenolomu već 25 godina i onako zbiva.

Napisao i snimio Jure Vojak   

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter