Kamo srljaš, civilizacijo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavama "Jerihonska ruža" hrvatske dramaticarke Diane Mehenik i "Skriveni troškovi" Ruskinje Viktorije Nikiforove, koji je na hrvatski prevela Irena Lukšic, završila je medunarodna dramska kolonija "Od teksta do predstave" koja se proteklih dana u organizaciji Hrvatskog centra UNESCO-ovog ITI-ja (International theatre institute) održavala u Motovunu.

Kolonija je zapravo radionica u kojoj se mladim, još neafirmiranim autorima, omogucuje da s profesionalnim glumcima i redateljima postave svoje tekstove i kroz scensko citanje provjere mogucnosti njegova uprizorenja na sceni.

U režiji Anice Tomic na zidinama je izvedena potresna drama "Jerihonska ruža" Diane Mehenik, prica o Oleni Popik, 21-godišnjoj ukrajinskoj prostitutki koja je 2004. umrla u Mostaru, u koji je stigla kao poklon "poslovnom" partneru. Olena je žrtva trgovine bijelim robljem, a njenu prerano zapecacenu sudbinu odredili su prostitucija, ovisnost o drogama i najteže zarazne bolesti. Glumacku je ekipu u ulozi nesretne Olene fascinantno predvodila Nika Miškovic.

Dramski prvijenac Viktorije Nikiforove, ruske kazališne i filmske kriticarke, "Skriveni troškovi", praizveden 2006. u kazalištu Praktika u Moskvi, u Motovunu je režirao Matko Raguž. Drama je dosad prevedena na više jezika, a izvodena je u Bjelorusiji, Estoniji, SAD-u i Kini. Iako se radnja odvija u Moskvi, situacija je aktualna i u našim prilikama jer govori o svakodnevici koju odreduju lihvarske banke te prevaranti na tržištu nekretnina povezani s korumpiranim i licemjernim visokopozicioniranim državnim službenicima.

Ovogodišnja kolonija koju vodi Željka Turcinovic predstavila je dva izuzetno aktualna teksta koja jasno, bez aluzija, govore o surovoj stvarnosti i totalno urušenom moralu suvremenog društva u kojem je novac nadomjestak za Boga. Stoga se autorice s pravom, kroz izuzetno dojmljive izvedbe, pitaju kamo srlja civilizacija kojoj ništa više nije sveto.


Podijeli: Facebook Twiter