Kamo sa zelenim otpadom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova proljetna rezidba ponovno otvara staro pitanje zbrinjavanja zelenog otpada, koji s poreckih obiteljskih okucnica nerijetko završava u kontejnerima za kucno smece, što je gradskom odlukom o komunalnom otpadu - zabranjeno.

Zabranjeno ga je odlagati i uz te posude, vec bi gradani morali sami (ili placajuci nekomu) odrezano granje i smece iz svoga parka i vrta odvesti na gradski deponij, gdje ce im ga komunalna tvrtka Usluga besplatno prihvatiti.

No, ta papirnato utvrdena procedura u praksi slabije funkcionira jer je dijelu gradana, cini se, komplicirano i skupo ili samo gnjavatorski te nevelike, ali ipak znacajne kolicine zelenog otpadna prevesti na Košambru. Pa ga «jednostavno» frknu u prvu kantu za kucno smece ili naslažu pokraj nje.

I sami svjesni tog problema, u Usluzi su nabavili nešto manjih kontejnera za kompostiranje i poceli ih dijeliti gradanima. Hvalevrijedan potez cija su prva iskustva dobra, ali slike kontejnera za kucni otpad punih ostataka nakon rezidbe pokazuju da je problem tek ublažen.

Vjerojatno bi još blaži bio da Usluga u gradska naselja postavi velike kontejnere za zeleni otpad, iako onda, pokazala su iskustva iz prošlosti, dolazi do nove zloupotrebe: u njih se bacaju stari kucanski aparati i namještaj! No, i to je bolje nego da se razbacuju kojekuda po okolišu, a što je i oko Poreca stara praksa.

Što se zelenog otpada tice, organizirano prikupljanje je neminovnost, kao i za ostale vrste smeca. Uz napomenu da je njega jednostavno «reciklirati» vec na samom odlagalištu. Porec je, s obzirom na «proizvodnju» zelenog otpada koju ima, odavno morao imati i kompostanu i iz nje dobivati i humus za gradske zelene površine, pa cak ga i prodavati gradanima.


Podijeli: Facebook Twiter