Kamo na skijanje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Može li se na skijalištima zimovati i s manje od tri, cetiri tisuce kuna, koliko u prosjeku po osobi treba za sedam dana u najpopularnijoj Austriji ili Italiji?

Da, uz nekoliko uvjeta moguce je i znatno jeftinije skijati. Recimo, oni kojima nije presudan visok standard zapadnoeuropskih skijališta, u susjednoj BiH naci ce apartmanski smještaj na sedam dana po osobi vec za petstotinjak kuna, a na nekim tamošnjim skijalištima tjedne ski-karte stoje sedamdesetak eura.

Kome pak nije daleko voziti osam sati, bugarsko skijalište Bansko bit ce ugodno iznenadenje s brojnim komfornim hotelima, odlicno održavanim ski-stazama te pogotovo cijenom. Sedam polupansiona za 1600 kuna u hotelu s cetiri zvjezdice ukljucuje cak i najam ski-opreme. Susjedna Slovenija, takoder, nije medu najskupljim europskim ski-destinacijama.

U vrijeme školskih praznika može se dobiti solidan apartman za cetvero za manje od 3000 kuna. Domaca pak skijališta konkuriraju blizinom, a od 30. prosinca na hrvatsku skijašku kartu vraca se i Bjelolasica. Nažalost, u punoj ce funkciji biti samo djecja skijaška staza. No bude li snijega, roditelje nece nitko sprecavati da svojim skijama na okolnim padinama utru neke svoje staze.

Može upola jeftinije

"Polupansion kod nas stoji od 180 kuna naviše, dnevna je ski-karta 40, a nocna 50 kuna. Za djecu do tri godine boravak ne naplacujemo, djeca do sedam godina imaju popust od 50, a do 12 godina 30 posto", kazao je direktor HOC-a Bjelolasica Željko Lipošcak na predstavljanju zimske ponude centra. Inace, na Bjelolasici je na mjestu izgorjele zgrade veliki grijani šator u kojem ce se posluživati objedi, a plan je do Božica 2013. sagraditi hotel s cetiri zvjezdice.

Kako bilo, snijeg ocito nije posve nedostupan ni onima s ogranicenim budžetom. Za sedmodnevno zimovanje na nekim od skijališta dostaje gotovo upola manje novca nego u zemljama u koje odlazi najviše Hrvata. Prednjaci Austrija koja ugosti oko 70.000 skijaša iz Hrvatske.

Inace, tijekom zimskih praznika na skijanje ce oko 100.000 Hrvata, a tijekom cijele zime na snijeg ce ih oko 200.000. U agencijama kažu da prodaja skijanja ide bolje nego lani.


Podijeli: Facebook Twiter