Kamo idu izgubljene čarape?

A gdje je druga?
A gdje je druga?

- Tu je. Nije? Ne, nije to ta. Pobogu, pa prije dva dana je bila tu, a sada otkako je čista - nema je. Naravno, nije riječ o mizernoj hrvatskoj plaći koja misteriozno nestaje u roku od dva dana, već o svakodnevnom bizarnom problemu o kojem svi pričaju, a nitko ne piše – o izgubljenim čarapama.

Koliko vam se puta dogodilo da ste rublje stavili u perilicu, a kada ste ga izvadili, shvatili ste da paru čarapa nedostaje jedna? Osim toga, koliko je puta vaš partner ili partnerica bjesomučno ujutro desetak minuta tražio jednu čarapu koja se odvojila od svog para te je zbog žurbe bio primoran jednostavno uzeti drugi par. I ako se izgubljena nije pojavila u stroju ili košari za rublje, jednostavno dižete ruke, kupujete nove i proklinjete čarape koje same od sebe "dobivaju noge" u vašem stanu.

Ako vam je lakše, niste usamljeni. Brojke ne lažu. A statistike kažu da četveročlana obitelj godišnje izgubi i do 60 čarapa, odnosno oko 30 pari, pritom su muškarci u gubitku i prednjače. Čak 82 posto od 1.500 ispitanih priznalo je da na posao barem jednom tjedno odlazi s čarapama različitih boja upravo iz tog razloga. Crne čarape su te koje nestaju najčešće, a samo 21 posto žena redovito gubi čarape u pranju.

Stoga smo se odlučili pozabaviti svakodnevicom, ne onom crnom, mračnom, prepunom političara, nezaposlenosti, klimatskih katastrofa, već tim malim žuljavim problemom koji nas barem jednom tjedno rano ujutro i opetovano pogodi kada se spremamo za početak dana.

Da bi se riješio misterij jedne čarape i konačno joj se ušlo u trag na internetu su osnovane prave udruge ili čak uredi za pronalazak nestale čarape (super ideja za otvaranje još jednog državnog ureda u Hrvatskoj, zar ne? ). Tako su štovatelji najbizarnijih pojava, Japanci, čak odredili dan, 8. svibnja, u kojem odaju počast izgubljenim čarapama.

Naravno, na internetu postoji i Facebook grupa "Kuda idu

izgubljene čarape?" kao i organizacija The Bureau of Missing Socks (Ured za nestale čarape), kao i bezbroj zabavnih i duhovitih blogova koji se bave teorijama o nestalim čarapama. Neki izmišljaju teorije "destabilizacije prostorno-vremenskog kontinuuma dok perilica centrifugira zbog čega su čarape izgubljene u vremenu", dok se neke srećom pojavljuju ponovno negdje u budućnosti na drugom kraju stana ili kuće.

Moguće rješenje je prije dvije godine ponudila švicarska tvrtka

Blacksocks ugradivši ID tagove u vrh čarapa koje su se mogle skenirati RFID čitačem u obliku mini daljinskog upravljača, koji je povezan sa smartphoneom preko Bluetootha. Nažalost, aplikacija je korisnike zatrpavala i nepotrebnim informacijama tipa koliko je puta čarapa bila oprana, kada je proizvedena i podudaraju li se boje na lijevoj i desnoj. (L. BAGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter