Kamo ide današnji svijet?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugoocekivana predstava «Orgija tolerancije» svjetski poznatog belgijskog umjetnika Jana Fabrea, koji potpisuje koncept, koreografiju, scenografiju i režiju tog djela, doživjela je hrvatsku premijeru u sklopu ovogodišnjeg dramskog programa Dubrovackih ljetnih igara na scenskom prostoru terase tvrdave Revelin. Najavljena kao predstava koja ruši tabue, oduševila je i festivalsku publiku postajuci tako vrhunskim kazališnim dogadajem 60. jubilarne sezone Igara.

Fabre je sa svojom kazališnom družinom Troubleyn publici pružio intrigantnu i zanimljivu predstavu punu sjajne glume, freneticna plesa, glazbe, tjelesnosti i scenskog pokreta, što malo koga može ostaviti ravnodušnim. U središtu njegova zanimanja je odnos pojedinca i surovog kapitalizma u kojemu ljudi postaju grabežljive životinje.

Radikalnu kritiku suvremenog potrošackog društva, ali i druge devijacije koje obilježavaju današnji svijet, poput torture suvremenog marketinga, (ne)tolerantnog odnosa prema neofašizmu, manjinskim skupinama, terorizmu, tamnoputim stanovnicima kugle zemaljske... Fabre i njegova kazališna družina donose izravno i bez zadrške, priopcavajuci gledateljstvu gomilu brutalnih istina o životu, ogoljujuci i beskrajno licemjerna politicko-sociološko-medijska tumacenja aktualnih društvenih procesa suvremenog svijeta.

Uz mnoštvo apsurdnih skeceva, slicnih onima iz dana slave «Monthyja Pythona», devet aktera na revelinskoj terasi svojim improvizacijama i replikama naprosto provocira gledateljstvo, tjerajuci ga cesto i na smijeh koji guši, ali i na razmišljanje i postavljanje pitanja - kamo to ide današnji svijet?

U Fabreovoj tetarskoj družini su Linda Adami, Christian Bakalov, Annabelle Chambon, Cedric Charron, Tony Rizzi, Kasper Vanderberghe te hrvatski glumci Katarina Bistrovic Darvaš, Ivana Jozic i Goran Navojec. Njih je publika nagradila veliki pljeskom za uprizorenje predstave koja je vec s velikim uspjehom obišla brojne svjetske pozornice, poput onih u New Yorku, Seattleu, Parizu, Tokiju i Avignonu.


Podijeli: Facebook Twiter