Kamo će poći ova civilizacija ovisi o vama

"Susret ljudskih prava" u pulskom Domu sportova "Mate Parlov" (M. MIJOŠEK)
"Susret ljudskih prava" u pulskom Domu sportova "Mate Parlov" (M. MIJOŠEK)

Četiri i pol tisuće učenika i profesora pulskih srednjih škola te njihovih kolega iz Toskane i Donje Normandije sjatilo se u utorak u Domu sportova Mate Parlov kako bi sudjelovali na međunarodnoj manifestaciji "Susret ljudskih prava" koja se održava u sklopu europskog projekta "Do the right(s) thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću". Bila je to prva ovakva manifestacija organizirana u Puli i to na Dan sjećanja na žrtve holokausta, a tema susreta bila je pravo na mir za održivi planet s naglaskom na održivost hrane i održivost okoliša.

O tim temama učenike su upoznali i relevantni predavači, među kojima je bilo i nekih poznatih medijskih imena poput kuhara Davida Skoka koji je govorio na temu "Što jedemo i kako se zdravo i kvalitetno hraniti" ili znanstvenika Korada Korlevića koji je održao uvodna i zaključna predavanja.

- Mi kao intelektualci smo zaribali svijet i predajemo vam ga u lošem stanju. Pravo na mir ćete morati izboriti sami a ono se zarađuje znanjem i poštenjem, kazao je Korlević koji je predstavljen kao edukator, astronom i filozof opstanka objasnivši da je ljudska gramzivost uništila planet. "Znamo da smo došli do zida koji ćete morati preskočiti. Kamo će poći ova civilizacija ovisi o vama", poručio je ovaj istarski znanstvenik.

Bili su tu i predsjednik Udruge ekoloških proizvođača Istre Nenad Kuftić koji je govorio o tome što znači ekološka proizvodnja dok je ravnateljica Hrvatske agencije za hranu imala temu "Kako izbjeći prekomjernu proizvodnju hrane?". Posebno nadahnuta bila je mr. sc. Irena Vukmanov Širokov iz Udruge za promicanje pravedne trgovine "Fair trade" Hrvatska koja se fokusirala na problem bacanja hrane, no govorila je i o ropstvu i ljudima koji ostaju bez posla te pozvala mlade da iz Pule, s ovim što je ovdje počelo, promijene svijet. O gospodarenju otpadom, ilegalnim odlagalištima i šteti koju oni čine govorio je stručni savjetnik za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije Bruno Kostelić.

Puljanima i njihovim gostima kroz dva videa se predstavila međunarodna nevladina organizacija Oxfam koja je pokazala što se krije iza rada multinacionalnih tvrtki.

Ovi predavači predstavili su se novinarima na konferenciji neposredno prije službenog početka manifestacije koju su otvorili pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego.

Cijela manifestacija popunjena je edukativnim i zabavnim programom pa su predstavljena videa učenika srednjih škola iz Italije ISIS Ceccherelli Piombino i Liceo Artistico Virgilio, bila su tu i videa koji su napravili učenici 1.D razreda pulske Gimnazije i video koji su napravili učenici Talijanske Srednje škole Dante Alighieri Plesne vještine pokazali su članovi i članice AB Originala i Cool Stepa, a nastupili su i grupa Barbari, školski zbor Gimnazije Pula, Školski Band Rovinj te Zbor Zaro koji su izveli "Odu radosti", a sve je završilo Lennovom "Give peace a chance". Voditelji programa bili su Mattias Stojanović i Šime Rabar.

Projekt Do the right(s) thing financiran je iz EuropeAid programa u trajanju od tri godine, od 2014. do 2017. a cilj mu je promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata. Glavni partner na projektu je talijanska regija Toskana, a ostali partneri uz Istarsku županiju su francuska regija Donja Normandija, Oxfam Italija, Sveučilište u Firenci i International Human Rights Institute for Peace iz Francuske. (M. RADIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter