Kamo ce Istrani za Božic i docek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamo za docek Nove godine, pitanje je kojim si mnogi razbijaju glavu još od pocetka listopada, tražeci idealno mjesto za dobar, najpovoljniji i jedinstven provod ako se ne odluce za najjednostavniji i najlakši moguci izbor - ostati kod kuce na kaucu uz televizor.

Ako je ipak situacija u novcaniku nešto izdašnija, izbor nakon kauca ili pak doceka na otvorenom u nekom od istarskih gradova pada na skijanje, wellness, europske metropole ili plažu. Naime, velik dio Istrana, ali i ostatka Hrvatske, pali se na novogodišnja putovanja u toplije krajeve, u destinacije s wellnessom ili na snijeg.

Što jeftinije to bolje

"Osim što se Istrani odlucuju za docek, primjerice, u Opatiji ili na otocima poput Lošinja, koji su im blizu, ili pak u Zagrebu i Dubrovniku, velik ce dio njih za docek Nove godine biti na snijegu, odnosno spojit ce skijanje i docek.

Treca putovanja za koja se u velikoj mjeri odlucuju su putovanja u europske gradove kao što su Bec, Prag, Rim. Ta putovanja sve više dobivaju na interesu", smatra Boris Žgomba iz Udruge hrvatskih putnickih agencija govoreci o ovogodišnjim trendovima novogodišnjih putovanja koji se, moramo priznati, ne razlikuju mnogo od onih u zadnjih nekoliko godina.

A jedan od trendova u zadnjih nekoliko godina je i last minute. Ipak, cijena je ono što u zadnje vrijeme najviše definira popularnost neke destinacije.





"U zadnje dvije-tri godine sve više klijenata ceka zadnji tren prije odluke o putovanju jer su onda cijene niže. Zato se trenutno polako bukiraju aranžmani, a kakav je trend ove godine, bolje ce se znati od 15. prosinca. Vecina ne razmišlja o tome hoce li neka destinacija biti vec rasprodana, pa se desi da niti ne uspiju otici na to putovanje.

Nekima nije ni bitno koja ce to destinacija biti, odnosno bitno im je da je u toplijim krajevima, a hoce li to biti u Portugalu ili na Siciliji, ne igra im ulogu. Cijene se nisu mijenjale u odnosu na lani, odnosno krecu se od tri do cetiri tisuce kuna za cetverodnevna putovanja po Europi, od osam do devet tisuca za Egipat te od dvije do tri tisuce za Tunis.

Cijene novogodišnjih paketa po Hrvatskoj krecu se od 600 kuna za tri nocenja u Crikvenici do par tisuca kuna u Dubrovniku i boljim hotelima. Inace, trend je placanja aranžmana svim mogucim karticama, i to do 12 rata", kazao nam je direktor Kompasa Ivan Puškar.

Rasprodana krstarenja Nilom i Karibima
Od ovogodišnjih putovanja Puškar istice znacajno zanimanje za putovanja u toplije krajeve te krstarenja, koja su postala pravi hit. To potvrduju i rasprodani kapaciteti za krstarenje Karibima i Nilom. Rijec je o putovanjima koja traju od osam do deset dana i kojima se spajaju Božic i Nova godina.

Posebno privlace zbog primamljive cijene od tek dvije i pol tisuce kuna u vrijeme prije Božica do šest ili sedam tisuca u božicno vrijeme, kada govorimo o krstarenju na Mediteranu, ili od deset do jedanaest tisuca za krstarenje Karibima.

Krstarenja se dobro prodaju i u Generalturistu, koji nudi novogodišnja krstarenja Mediteranom od Italije preko Grcke, Egipta, Hrvatske i Italije do Španjolske i Maroka. Dok su krstarenja ocito hit, europska putovanja još nisu rasprodana.

Nova godina na snijegu triput skuplja

Iako je docek Nove godine na snijegu, odnosno u nekom od poznatih austrijskih, slovenskih, talijanskih ili francuskih skijališta, više nego primamljiv za ljubitelje snježnih radosti, velik ce dio Hrvata izbjeci put na skijališta u to vrijeme. Glavni razlog su tri puta skuplja cijena u odnosu na skijaški aranžman 15 dana kasnije.

Oni koji nece ni na snijeg, ni u daleke tople krajeve, ni u europske metropole, skrasit ce se na Jadranu u hotelima gdje se organizira proslava za Silvestrovo i koji imaju dodatne sadržaje poput wellnessa.

U Atlasu kažu da su Istrani posebno zainteresirani za terme Tuhelj i Sveti Martin na Muri te smještaj u svim boljim hotelima na obali koji imaju ponudu wellnessa. Kompas pak tvrdi da ce sigurno biti rasprodana Opatija, te da dobro stoje i Dubrovnik, Split, Zadar, Krk te Mali Lošinj.

Istra ne ide baš dobro, a najviše zanimanja ima za Umag, Porec i nešto malo za Pulu, kaže direktor te agencije. (Barbara BAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter