Kamioni puni bola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na hrvatskim granicama kamioni stoje i više od deset sati unatoc zakonom propisana maksimalna dva sata. Mucna putovanja životinja koje se prevoze iz Europske unije traju nerijetko i nekoliko dana. Transport živih životinja potpuno je nepotreban, neetican i okrutan, te bi kao takav trebao biti u potpunosti zabranjen.

Kako bi se javnosti prikazala svakodnevna patnja životinja prilikom transporta, udruga Prijatelji životinja u suradnji s Glasom životinja u subotu 21. studenoga u Zagrebu u 12 sati organizira prosvjednu povorku protiv transporta životinja. S Trga maršala Tita na Trg bana Jelacica stiže i "transportni kamion" pun aktivista.

Europska unija i Republika Hrvatska trebaju bez odlaganja pooštriti postojece zakonske regulative. Prije svega treba ograniciti maksimalno dozvoljeno trajanje putovanja životinja na ne više od osam sati te nakon toga u potpunosti zabraniti transport životinja. S time se slažu i brojne udruge i ustanove okupljene u medunarodnoj kampanji "Handle with Care", koju je pokrenula Svjetska udruga za zaštitu životinja (WSPA).

Prijatelji životinja naglašavaju povezanost sadržaja tanjura s okrutnošcu prema živim bicima pretvorenim u artikle i pozivaju gradane da razmisle o promjeni svoje prehrane da bi smanjili patnju životinja u kamionima. Stravicne su i poražavajuce statistike o transportu živih životinja: lomovi kostiju, krvarenja i hematomi najcešce su ozljede kod ptica (procjena višestrukih lomova kostiju kod pilica "brojlera" iznosi cak i do 95 posto); fizicki i psihicki stres kod svinja osobito se povecava zbog cinjenice da svinje trpe tzv. bolest kretanja; pretrpanost i ostali cimbenici stresa kojima su goveda izložena tijekom transporta djeluju na znatno narušavanje njihova imunološkog sustava...

Videopoziv na prosvjed može se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr.


Podijeli: Facebook Twiter