Kamion koji prazni škovace i odmah opere kontejner


Komunalno poduzeće Općine Medulin Med Eko servis d.o.o. predstavilo je specijalna komunalna vozila za prikupljanje i odvoz otpada, austrijskog renomiranog proizvođača "Stummer Kommunalfahrzeuge". Moglo se vidjeti klasično vozilo za prikupljanje i odvoz otpada, dvokomorno vozilo za prikupljanje dvije vrste otpada istovremeno, klasično vozilo za prikupljanje i odvoz otpada s uređajem za pranje kontejnera, te zanimljiv novitet, nečujna "plug in hybrid" vozila.

Već uložili 3 milijuna kuna u vozila

Prezentaciji su prisustvovati načelnik Općine Medulin Goran Buić, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), zamjenik župana Istarske županije Valerio Drandić, predstavnici tvrtki te direktori komunalnih tvrtki iz Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske i Međimurske županije.

Med Eko servis je u suradnji s FZOEU već realizirao brojne nabave komunalnih vozila i opreme, u ukupnoj vrijednosti od gotovo tri milijuna kuna, od čega je FZOEU sufinancirao oko 1,1 milijun kuna. U tijeku je realizacija projekata vrijednosti novih milijun kuna, od čega je očekivano sudjelovanje Fonda u iznosu od 365 tisuća kuna. Član uprave Med Eko servisa Enco Crnobori naglasio je da je općina Medulin zahtjevan teren jer se ljeti broj korisnika povećava za šest puta, no Med Eko servis se za to priprema upravo proširenjem i modernizacijom svojih kapaciteta.

– Posebno važno za naše mještane je skora nabavka vozila koje će istovremeno kod odvoza smeća i ispirati kante, što je odlično rješenje uzevši u obzir da u našoj općini imamo veliki broj restorana, čiji otpad zna biti jako neugodan za prolaznike i stanare, zaključio je Crnobori.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić zahvalio se Fondu i Med Eko servisu koji su općinu učinili ljepšim i ugodnijim mjestom.

- Zahvaljujući Fondu realizirali smo, ili smo u fazi realizacije, 15 ugovora vrijednih preko pet milijuna kuna, što je jasan pokazatelj da Općina i Med Eko servis uspješno rade i promišljaju čišću i uređeniju općinu Medulin, rekao je Buić.

Načelnica sektora za zaštitu okoliša FZOEU-a Aleksandra Čilić pohvalila je rezultate Općine Medulin u skrbi za čistoću svojih naselja, dodavši kako pohvala ide i šire od Medulina jer cijela Istra napreduje velikim koracima ka europskim standardima čistoće i zdravog okoliša, a što će se još više osjetiti puštanjem u pogon ŽCGO Kaštijun, za kojega je kazala kako iduće godine kreće u rad.

- Fond je do sada u Istarsku županiju uložio preko 350 milijuna kuna, od čega je, naravno, najveći dio otišao na ŽCGO Kaštijun. Radi se dobro i kontinuirano, rezultati se vide, a bit će najvidljiviji kada se na kraju godine saberu količine, rekla je Čilić.

Hibridna vozila manje bučna

Ivica Curač je ispred ovlaštenog predstavnika za hrvatsko tržište tvrtke CNM & Co.  okupljene upoznao s tvrtkom i njihovim proizvodima, posebno se osvrnuvši na tzv. "plug in hybrid" vozila, naglasivši korisnost hibridnih vozila upravo za turističke općine i naselja zbog svojeg nečujnog načina rada, gdje u jutarnjim satima gosti još spavaju. Hannes Streif, generalni manager tvrtke Stummer iz Austrije, dodatno je pojasnio da su u turističkoj zoni naročito korisna hibridna vozila. Rekao je da je takvo vozilo autonomno cijelu radnu smjenu, dakle osam sati odvoza smeća bez potrebe za dodatnim punjenjem baterije, i može odvesti 20 tona otpada u jednom procesu. U usporedbi s klasičnim pogonjenim s diesel motorom u toku desetogodišnjeg rada ispusti 130 tona manje CO2 u atmosferu.

Na proljeće postavljaju javne bicikle

Načelnik Buić je najavio i zanimljivu novost za mještane općine uvođenjem deset običnih i četiri električna, javna bicikla koji bi trebali biti postavljeni na proljeće 2016. godine, od čega će također FZOEU učestvovati sa 160 tisuća kuna. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter