Kamini – toplina sa stilom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odabirom kamina dajete karakter prostoru u kome se on nalazi. Poznata je izreka da kamin cini kucu domom. I zaista, gotovo niti jedan element uredenja prostora ne može stvoriti osjecaj zadovoljstva kakav se javlja dok sjedite uz kamin.



Razvoj kamina je zapoceo u 14. st., iako je otvoreno ložište i ranije predstavljalo centralni dio i "srce" kuce. Tijekom stoljeca kamin je doživio mnogobrojne tehnicke i dekorativne izmjene, koje su bile popracene smjenom stilskih razdoblja. U 19. st. dobivaju jednostavnije oblike kao suprotnost prijašnjim "nakicenim" kaminima. Sve do danas možemo susreti razlicite stilove u oblikovanju kamina, od modernih, u cistim geometrijskim linijama do onih koji i dalje prate smjernice velikih povijesnih razdoblja. Odabir kamina ovisit ce prije svega o stilu uredenja vašeg doma, koji ce, bilo da je moderan, klasican, rustikalni ili stilski biti naglasak i nadopuna vec postojecem ugodaju prostora.



Kamini se izraduju od razlicitih materijala, pa ce i odabir završne obloge ovisiti iskljucivo o vašim željama. Osim toga, prema željama možete odabrati kamin s otvorenim ili zatvorenim ložištem te ugraditi odredeni tip gusnatog ložišta, koja se medusobno razlikuju prema velicini, snazi, nacinu otvaranja vrata itd. Ložišta mogu biti na kruta goriva te elektricna ili plinska. Odabir ce ovisiti o postojecim uvjetima prostora u koga se kamin ugraduje.



Kako bi ugradnja kamina bila kvalitetna, a njegovo funkcioniranje pravilno i ugodno za boravak uz njega, potrebno je zadovoljiti odredene zahtjeve u kojima ce vam najbolje pomoci tvrtke koje ugraduju kamine. Savjetovanje sa strucnjacima kao i izvedba od strane specijalizirane tvrtke, omogucit ce garanciju za proizvod koji se ugraduje. Osim toga, oni ce preporuciti tip kamina koji ce najbolje odgovarati postojecim uvjetima.



Kamini se uvijek postavljaju na dovoljno cvrstu i stabilnu podlogu. Svojom težinom stvaraju pritisak te ih nije preporucljivo stavljati na podloge s mekim izolacijama, jer dolazi do stiskanja iste te pucanja na kontaktu izmedu kamina i zida.

Najugodniji osjecaj stvaraju kamini s ložištem na drva, zbog prirodnog nacina loženja. No, ugradnjom ovakvog tipa ložišta trebaju biti zadovoljeni odredeni uvjeti. Jedan od osnovnih je osiguranje dovoljnog promjera dimnjaka, koji za otvorene kamine iznosi 250 -300 mm, a za kamine sa zatvorenim ložištima 200 – 250 mm. Ukoliko imate manji promjer dimnjaka, strucnjaci ce vam savjetovati tip kamina i ložišta koji ce se uklopiti i u manje promjere.



Sljedeci bitan zahtjev je dovodenje svježeg zraka koji ce pomoci boljem sagorijevanju, a time i bržem zagrijavanju prostorije. Optimalan promjer cijevi za dovod vanjskog zraka je 160 mm, a promjer može biti podijeljen u dvije ili tri cijevi manjeg promjera.

Položaj kamina u prostoriji treba biti naglašen tako da je pogled na njega omogucen sa svih strana. On postaje centralno mjesto okupljanja, osobito u hladnim jesenskim i zimskim danima kada se više vremena provodi kod kuce u obiteljskom okruženju. Romanticno i toplo ozracje, koje širi oko sebe, ugodno je svakom pojedincu te stoga požurite ukoliko još niste ugradili kamin i uživajte ove zime u njegovim carima... (Izabela Galovic Ninic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr

 


Podijeli: Facebook Twiter