Kamini mogu i u domove bez dimnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnovije generacije kamina pružaju mogucnost svim pojedincima da si ispune želje i postave kamin i u dom bez dimnjaka. Na taj je nacin ugodaj, koga prisutnost vatre unosi u dom, postao dostupan svima.

Iako se ljubitelji kamina nece odreci ugodaja klasicnog kamina, koji se loži drvetom, nove generacije kamina na biogoriva predstavljaju odlicno rješenje za sve one ciji stambeni prostori nemaju dimnjake i mogucnost ugradnje klasicnih kamina. Raznovrsni dizajn kamina, pruža mogucnost odabira željenog modela i stila, koji ce se uklopiti s nacinom uredenja postojeceg interijera - klasicnog ili modernog.

Biokamini se lože bioetanolom, a produkti sagorjevanja su takvi da ne otpuštaju nikakve mirise, dim, cad ili pepeo u prostor. Nije potreban dimnjak niti bilo kakva druga instalacija. Jednostavno se postavljaju na zid ili uz zid, a kada se ne koriste u funkciji kamina, izgledaju vrlo dekorativno u prostoru. Proizvode se u razlicitim oblicima i dimenzijama, pa su kao takvi prikladni i za vrlo male stambene prostore.



Biokamini se izraduju od vatrootpornih materijala, a prilikom kupovine kod ovlaštenih prodavaca dobit cete i potrebne certifikate o sigurnosti takvog proizvoda. Najcešce se izraduju od obojanog, nehrdajuceg i brušenog nehrdajuceg celika bojanih odabranom bojom iz RAL palete, vatrootpornog stakla te drveta, koje se koristi za dekorativne fasadne detalje.

O dimenziji kamina ovisi kapacitet spremnika za bioetanol, a time i vrijeme gorenja. Kapacitet je najcešce do 2l, a vrijeme gorenja tri sata što je sasvim dovoljno za ugodno vecernje druženje. Postoje i veci spremnici, koji vrijeme gorenja produžavaju do 6 sati. Ovakvi kamini ne zagrijavaju prostor, poput klasicnih, vec imaju iskljucivo dekorativnu ulogu. Svaki model kamina ima definiranu minimalnu površinu prostorije u koju se može smjestiti, pa prilikom odabira obratite pažnju na ovaj važan detalj.

Kamini na bioetanol mogu biti za vanjsku i unutarnju upotrebu. Ovisno o modelu, ne moraju biti fiksirani na zidu vec slobodnostojeci, pa se mogu premještati u razlicite dijelove prostora ili razlicite prostorije. Obzirom da su mobilni i ne griju prostor, poseban efekt stvaraju na terasama, vrtovima ili balkonima u vrijeme kada se još može sjediti vani. Na taj nacin u proljece ili ranu jesen, kada klasicni kamini najcešce još nisu u upotrebi, možete uživati u plamenim ugodajima na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.



Bioetanol je gorivo koje sagorjevanjem ne proizvodi štetne produkte. Ono otpušta toplinu, paru i ugljicni dioksid, koji se ne pojavljuje u vecoj kolicini nego što ga proizvodi ljudsko disanje. Osim toga, iz ovog razloga su propisane minimalne kvadrature prostorija za smještaj kamina na bioetanol. On nema mirisa i potpuno je biološki proizvod, koji se dobiva iz obnovljivih sirovina. Gotovo sve zemlje Europske unije znatno su povecale proizvodnju bioetanola u posljednjih deset godina, koji svoju primjenu ima i u drugim podrucjima. On je potpuno bezopasan i praktican za kucnu upotrebu goriva za biokamine.

Kamini na bioetanol mogu biti razlicitih oblika - u potpunosti izgledati kao klasicni kamini ili biti moderni i inovativni u svom nacinu oblikovanja i korištenja u prostoru. Pojedine modele možete premještati i postavljati kao dekoraciju na klub stolic, komodu ili druge elemente u prostoru. Na taj nacin kamin postaje postolje plamena, koje može biti otvoreno, dekorativno ogradeno žicom ili drugim materijalima te djelomicno ili u potpunosti ogradeno staklom. Modeli s plamenikom zašticenim vatrootpornim staklom preporucljiv su odabir za obitelji s malom djecom.

Neobicni modeli kamina djeluju skulpturalno u prostoru, pa svoju aktivnu ulogu imaju i u vremenu kada se ne koriste kao kamini. U to vrijeme se mogu dodatno dekorirati kamenjem, cvijecem ili suhim granama te tako dobiti novi izražaj u prostoru.

Kamini su postali dostupni svima. Iako je klasicni kamin nenadmašan u stavranju ugodaja u prostoru, biokamini stvorit ce romanticne i tople ugodaje i u vašem domu. (Monika Galovic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter