Kamila Karpinska: U Istri sam spojila užitak i posao

Kamila Karpinska s partnerom Arturom Raczkiewiczem (S. VOJVODA)
Kamila Karpinska s partnerom Arturom Raczkiewiczem (S. VOJVODA)

Ljetos su se u Poreču mogle vidjeti velike fotografije postavljene u tri starogradska restorana. Bila je to izložbi "Poreč Gourmet Photo Session" poljske fotografkinje Kamile Karpinske, koja već dugi niz godina, s partnerom Arturom Raczkiewiczem, ljetuje u ovom istarskom gradu. Kamila se osam godina bavi fotografijom, kako kaže sve je počelo iz hobija, a pred dvije godine je krenula u profesionalne vode.

- Kamila, otkud Vi u Poreču?

- Volim ovo mjesto, Artur i ja dolazimo već osam godina, a ove godine smo tu već pet mjeseci. Tijekom dvije godine proputovali smo gotovo cijeli Mediteran i mislim da se ovdje nalazi najbolji spoj svega dobrog što sam kroz svoja putovanja vidjela, probala i osjetila. Po mom mišljenju, Istra je bolja od Toscane. Obožavateljica sam "dolce vita" načina življenja, i to sam u Poreču pronašla.

- Što najviše volite fotografirati?

- Ljude u normalnim situacijama. Volim fotografijom ispričati priču, prenijeti osjećaj tog trenutka, s dozom teatralnosti i mistike. Naglasak moje fotografije je na ljudskoj ljepoti, dobrim osjećajima i života.

- A fotografije sa sessiona, kako su nastale?

- Nastale su prije godinu dana u moja tri najdraža porečka restorana Divino, Gourmet i Cardo. Iako su jedan od drugoga udaljeni samo nekoliko metara, svaki ima nešto posebno. Modeli su većinom Porečani, ljudi koje sam upoznala na prošlogodišnjem ljetovanju, a fotografijama sam htjela prikazati kako ja osjećam Poreč. Session se desio spontano, gotovo prijateljski, Artur i ja smo došli iz Poljske samo zbog toga. Snimanje je trajalo pet dana, uz aktivno sudjelovanje modela-osoblja restorana, koji su, uz to što su pozirali na fotografijama, i pomogli u uređivanju scenografije i pripremi rekvizita.

- Jeste li već izlagali u Poreču?

- Jesam, u hotelu Palazzo, na porečkoj rivi. Izlagala sam fotografije koje su nastale u Poljskoj, ali u venecijanskom duhu. (Jurica PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter