Kamfor Marija Rosande

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Kamfor" Marija Rosande otvorena je sinoc u Zavicajnoj galeriji Crnobori u Banjolama. Vanesa Begic  posjetitelje je upoznala s umjetnikovim radom.

Dvanaest radova manjeg formata u kombiniranoj tehnici (akril, tuš, grafit) nastalo je u zadnjih godinu dana, a objedinjeno je u ciklus pod imenom "Kamfor". Kamfor je zacin cija je ljekovitost cijenjena kroz povijest, a nezaobilazan je sastojak u pripravi životnih eliksira.

Izložbu je popratila glazba s albuma Davida Sylviana "Camphor", uz koju je umjetnik stvarao ove radove.

Motivi su istarski imaginarni horizonti s crtežima imaginarnih zvonika i gradova, okruženih nocnim nebom i ponekad okolinom koja sugerira nadrealno-apstraktno, prepušteno volji gledatelja. U koloritu autor teži kontrastima medu bojama, ali dokazuje i istancan osjecaj za detalje.

- Mario Rosanda oslikava svemirsko, ali s motivikom koja izražava zavicajno i lokalno, i upravo je ta neobicna simbioza rodne grude i svemirske vizije posebnost njegova stvaralaštva, dok to svemirsko, nadnaravno i carobno možda oznacava i svojevrsnu umjetnicku, ali i životnu utopiju kojoj autor teži, rekla je Vanesa Begic na otvorenju izložbe.

Posjetitelji su se oduševili unikatnim drvenim, rucno radenim okvirima slika.

- Poneki materijal za okvire je neobradena daska starija više od 60 godina, što pojacava toplinu slike kao element organskog, domaceg i tradicionalnog, podsjecajuci na djetinjstvo, rekao je Rosanda.

Kriticar i promatrac društva i promjena, Mario Rosanda je kao karikaturist i ilustrator ujedno i kronicar, dok je u slikama više sanjac i tragac, rekla je je Vanesa Begic o ovome svestranom umjetniku.

Autor se zahvalio Vanesi Begic, Opcini Medulin i nacelniku Goranu Buicu te tiskari MPS. Izložba se može razgledati do 30. rujna. (A. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter