„Kamfor 2“ Marija Rosande u medulinskoj Loži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Sinoc je u medulinskoj galeriji Loža upriliceno otvorenje izložbe Maria Rosande –„ Kamfor 2“, kao svojevrsni nastavak izložbe „Kamfor“ koja je prije tocno godinu dana otvorena u Zavicajnoj galeriji Crnobori u Banjolama. Ovaj su izložbeni ciklus od 11 radova manjeg formata (64x50 cm) u tehnici ulja (kombinirano tuš i grafit) nastalih u zadnjih godinu dana, otvorili magistrica književnosti Vanesa Begic te procelnik za kulturu opcine Medulin Andrej Bader.

- Daleki svemirski pejzaži i nešto nama domace, istarsko, motivi su koji se preplicu kroz cijelo Rosandino stvaralaštvo, a iza ovih se okvira krije citav spektar boja, oblika i emocija te se išcitava niz prica – istarsko – svemirske – fantasticne provenijencije cime je usavršen egzoticni Kamfor, kazala je Begic.

Motivi su ponovo istarski imaginarni horizonti s crtežima imaginarnih zvonika i gradova, ovaj put s lajtmotivom biciklista, koji se prošle godine pojavio samo na jednoj slici, a ove je godine preuzeo cjelokupni ciklus. – Novi element je biciklist sa crvenim šeširom na starinskoj bicikli, kojega ne zanima previše, on samo putuje, tako da može biti turist, filozof, kako ga tko vidi. On donosi tu crtu propitivanja, pa cak i kritike, cime sam spojio slikarstvo sa stripom, objasnio je Rosanda.

Kao i prošle godine, mnogo su pažnje plijenili unikatni drveni, rucno izradeni okviri koje je  izradio Rosandin otac, a u ovogodišnjem su ciklusu masovniji te postavljeni ispred slika cime odaju dojam pogleda kroz prozor, kroz koji vidimo viziju ovoga umjetnika koji je sklon eksperimentiranju u raznim umjetnickim žanrovima.  Slikarstvo, izražavanje stavova o društvenim i inim elementima poput stripova, vinjeta i karikatura, glazba, književnost, posebice ona SF i fantasy, ilustriranje knjige, a sve to uz svakodnevni posao grafickog urednika i voditelja graficke službe u našem listu vec je dugi niz godina dio svakodnevnog stvaralaštva Maria Rosande.

Izložba ce biti otvorena do 15. rujna radnim danom od 20 do 22 sata.


Podijeli: Facebook Twiter