Kamešnica: Lavina zahvatila 4 alpinista, 3 spašena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su da je danas, tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice (koja se nalazi na granici Hrvatske s BiH, u Zagori iznad Sinja) snježna lavina zahvatila četiri alpinista, od kojih su trojica pronađena dok se za četvrtim alpinistom još traga.

HGSS je dojavu o nesreći zaprimio nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Riječ je o lavini koja je vrlo duga, oko 500 metara. Na teren je upućen helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a, a u pomoć su upućene i zemaljske ekipe HGSS-a iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra.

Spasitelji su uspeli locirati i otrpati tri alpinista te medicinski zbrinuti. Dvojicu teže ozlijeđenih aplinista pokušat će helikopterom prebaciti u splitsku bolnicu dok će trećeg lakše ozlijeđenog ekipe HGSS-ovci spustiti niz planinu. Četvrti alpinist zahvaćen snježnom lavinom još nije pronađen i u traganje za njim, uz ekipe HGSS-a, uključit će se i potražni psi, rekao je Prizmić za Hinu.

Radi se o pripadnicima HGSS-a iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra - Edvardu Retelju, Daliboru Filipoviću, Domagoju Laušiću i Toniju Đogasu. Za Reteljom se i dalje traga. Lavina ih je silovito nosila čak pola kilometra i potom zatrpala. Sve se to događalo u nekoliko sekunda. Dvojica su zadobili teške ozljede lomova udova te nagnječenja, a treći ima probijena pluća. (Hina, Tportal.hr)           


Podijeli: Facebook Twiter