Kamešnica: HGSS i dalje traga za alpinistom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavljena je intenzivna potraga za cetvrtim alpinistom koji je jucer popodne nestao u snježnoj lavini na planini Kamešnici, a jutros je na terenu 130 spašavatelja iz Hrvatske i BiH, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Zbog još uvijek velike opasnosti od novih snježnih lavina rezervne ekipe za izmjenu umornih spašavatelja cekaju u podnožju planine.

Snježna lavina koja je jucer zahvatila cetvoricu alpinista tijekom uspona na najviši vrh Kamešnice, znacajno je duža nego što su govorile prve informacije. Naime, lavina je pocela na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od jednog kilometra i širini od oko 150 metara, navode iz HGSS-a.

Od cetvorice alpinista koje je lavina zahvatila, trojica su pronadena i zbrinuta, a za cetvrtim od jucer popodne traje intenzivna potraga. U potrazi jedna ekipa spašavatelja pristupila je s grebena dok je glavnina potrage krenula iz podnožja. Koriste se i potražni psi te se provodi sondiranje lavinskim sondama, pretraživanje RECCO sustavom te prekopavanje.

Poteškocu u potrazi stvara i visoki stjenoviti skok na sredini lavine, doznaje se od procelnika HGSS-a Vinka Prizmica. Takoder na tom podrucju povremeno pada kiša, a vršni dio grebena Kamešnice je u magli. Ipak, vremenske prilike su povoljnije nego nocas kada je zbog jake grmljavine i velike opasnosti za spasitelje potraga nakratko bila prekinuta, navode iz HGSS-a.

Kamešnica je nastavak Dinarskog planinskog lanca, koja se nalazi na granici Hrvatske s BiH, u Zagori iznad Sinja. Kompletan vršni greben s najvišim vrhovima Konj (1856 m n/v), Kurljaj (1809 m n/v) i Garjeta (1773 m n/v) se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš (1308 m n/v). (Hina, foto Nikola Vilic/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter