Kamerama protiv huligana i fingiranih padova

Na autobusima su vidljivi natpisi o ugrađenom sustavu video nadzora
Na autobusima su vidljivi natpisi o ugrađenom sustavu video nadzora

Sustav video nadzora u autobusima javnog gradskog prijevoza predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj na Pulaprometovom parkiralištu autobusa u Šijani. Sustav je prezentirao direktor Igor Škatar te najuži Pulaprometov tim zadužen za svakodnevno poboljšanje javnog prijevoza.

Škatar je istaknuo da je svrha nadzora preventivno djelovanje na potencijalne prijestupnike, prikupljanje relevantnih podatka za lakše utvrđivanje identiteta eventualnog počinitelja prekršajnog ili kaznenog djela u autobusu, te da se uvođenjem sustava video nadzora svakako nastoji očuvati imovina Pulaprometa. Također, video nadzorom želi se povećati sigurnost vozača i putnika u autobusima.

Vrijednost ove Pulaprometove investicije iznosi 253 tisuće kuna, no Škatar je istaknuo da uvođenjem sustava video nadzora neće poskupjeti javni prijevoz.

- Od 34 autobusa s kojima trenutno raspolažemo, kamere su postavljene u 32 autobusa. U autobusu su ukupno četiri kamere. Jedna prati promet ispred vozača, druga prati rad vozača, a treća i četvrta pokriva prednji i stražnji dio autobusa, pojasnio je Škatar.

Kamere će zabilježiti i otkriti eventualne fingirane padove u autobusu koji nisu rijetkost, pa će im snimka dobro doći prilikom procjene odštetnog zahtjeva kojih Pulapromet godišnje zaprimi desetak.

Uništavanje imovine i padovi najčešći ekscesi u autobusu. Škatar je potom novinarima pokazao nekoliko situacija koje su zabilježile netom postavljene kamere. Prikazana je tako situacija u kojoj je jedna žena pala prilikom naglog kočenja u Zagrebačkoj ulici te vozača koji puši u autobusu. (Nera SOFTIĆ/Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Škatar: Kriza se najviše odražava na javni prijevoz

Igor Škatar osvrnuo se izjave predsjednika Sindikata Istre i Kvarnera Brune Bulića koji tvrdi da je stanje u Pulaprometu izrazito loše te da poduzeće grca u financijskim problemima. Škatar je potvrdio da se sa sindikatom pregovaralo na početku godine te da poduzeće ima određenih financijskih problema. - Kriza se najviše odražava na javnom prijevozu. Prvenstveno jer je gorivo sve skuplje, a samim time su troškovi sve veći pa je poslovanje posljedično otežano, rekao je Škatar, napominjući da su im se troškovi goriva u odnosu na vrijeme prije krize udvostručili. Što se tiče plaća zaposlenika, Škatar je kazao da je prosječna neto plaća prošle godine bila 5.850 kuna, te da su inspekcije dobrodošle u Pulaprometu jer nema nikakvih nepravilnosti. Nabava autobusa išla je preko javnog natječaja, a o kvaliteti pojedinih marki autobusa je nezahvalno govoriti, rekao je Škatar, odgovarajući Buliću na izjavu da se novi autobusi često kvare i da troše 30 posto više goriva nego stari autobusi. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter