Kamenski: Niste se ponijeli muški, nego mučki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnovija prisavska sapunica začeta krajem prošlog tjedna kada je v.d. glavnog urednika HTV-a Dean Šoša naložio da se u emisiji "Pola ure kulture" ne emitira prilog Hloverke Novak Srzić na temu Hrvatskog audio vizualnog centra, prekjučer se nastavila otvorenim pismom što ga je urednica emisije Branka Kamenski uputila predsjedniku HND-a Zdenku Duki i predsjedniku saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branku Vukšiću.

Podsjetiti valja na kronologiju. Dean Šoša stopira prilog uz obrazloženje da je neprofesionalno napravljen. Hloverka Novak Srzić i Branka Kamenski tvrde kako se radi o cenzuri. Večernji list objavljuje video materijal snimljen za neuspješna pokušaja Novak Srzić da uzme izjavu od ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara a na snimci i Šoša koji joj veli da ne radi gluposti. Šoša poručuje kako će obje prijaviti Etičkom povjerenstvu HRT-a, a u tisku sve komentiraju Duka i Vukšić koji su protiv svake cenzure, ali i sumnjaju kako je u svemu bilo i Hloverkine kuhinje.

"Zaprepastila me nevjerojatna lakoća kojom ste ignorirali činjenice i pristali sudjelovati u cirkusu koji je inicirao gospodin Šoša, a koji nažalost nema nikakve veze s novinarskom strukom", poručuje Duki i Vukšiću pismom Kamenski. U pismu kazuje kako je Šoša zabranio prilog o HAVC-u a da ga nije ni vidio, te da ga je cenzurirao a da nije znao da u njemu postoji druga strana. Kaže i kako je Šoša pobjesnio što se u prilogu pojavljuje Denis Kuljiš, za kojeg nije znala da "je povezan sa Sašom Runjićem koji je kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a" nit to da Kuljiš svojim izjavama o HAVC-u, "ruši ni više ni manje nego Deana Šošu". Sve su to, smatra, činjenice koje Vukšić i Duka ne žele čuti. "Mislila sam da su vaše dvije adrese nepristrane, poštene i spremne braniti profesiju. Nažalost, bila sam u krivu. Dečki, niste se ponijeli muški. Prije mučki", zaključuje Kamenski.

Branko Vukšić nam je kazao kako, kao političar, nema pravo i ne pada mu na pamet miješati se u uređivačku politiku HRT-a, a ne pada mu na pamet ni biti Etičko povjerenstvo HRT-a.

- Osuđujem svaki oblik cenzure, pa i kad se cenzurira gospođa Novak Srzić koja je 15 godina cenzurirala čitav HRT služeći politici, zajedno s onima koji su je podržavali i također služili cenzuri i politici. Ako je to mučki stav onda sam čovjek koji se zalaže za mučke stavove,  poručuje Vukšić.

Protiv svake cenzure je i Zdenko Duka, koji se pita zbog čega bi bilo mučki to što je iskazao svoj stav. Duka smatra da je prilog trebalo pustiti, jer o Novak Srzić i njenom dosadašnjem radu svatko ima svoje mišljenje. Novak Srzić svakako nije ona od koje bi trebalo raditi novinarsku heroinu, smatra Duka. Dean Šoša kratko nam je kazao kako se svaka daljnja rasprava na ovu temu može voditi samo unutar kuće. No, teško je očekivati da će tako i biti i da se slučaj "Pola ure kulture" neće potegnuti već sutra za saborskog rešetanja kandidata za ravnatelja HRT-a. Dojam je kako su kuloari u pravu - Dean Šoša naivno je zagucao udicu koju mu je bacila Hloverka Novak Srzić, koja kako saznajemo, nema namjeru dolaziti pred Etičko povjerenstvo. Za čiji je, pak, interes udica bačena, ostaje vidjeti. (S. PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter