Kamenolomi ruše stari Rakalj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kada ce konacno završiti trakavica oko izgradnje Doma za psihicki bolesne odrasle osobe 'Vila Maria' koja je pocela još 2003. godine", pitala je na aktualnom satu županijske Skupštine u ponedjeljak vijecnica Katarina Nemet (IDS-HNS) na što je nacelnik županijske uprave Valerio Drandic sarkasticno odgovorio rekavši da bi zbog dugotrajnosti cijelog projekta ljudi koji na njemu rade mogli postati korisnici doma.

Useljenje u Vilu Mariju 1. srpnja


"Prema zadnjim informacijama koje sam dobio od Ministarstva zdravstva, okoncan je i zadnji natjecaj za radove na otklanjanju nedostataka, a svi bi radovi trebali biti gotovi krajem lipnja pa se useljenje može ocekivati 1. srpnja", kazao je. Po njegovim rijecima, dosadašnji prostor u kojem se nalaze korisnici ce nakon rekonstrukcije poslužiti brojnim ustanovama za što vec postoji velik interes.
 
"U Raklju se dogada tsunami koji nisu uzrokovale prirodne sile, vec nebriga lokalne zajednice i nadležnih institucija koje ništa ne cine da se to podrucje zaštiti od eksploatacije kamenoloma zbog kojih su nastala oštecenja na brojnim kucama, groblju, priobalju, a najviše je stradao stari Rakalj u blizini kamenoloma Sv. Mikula", konstatirao je predstavnik Kluba HSU-HSLS Zdenko Pliško i upitao što je po tom pitanju ucinila lokalna zajednica.

Pliško je takoder zatražio da izvodac radova, tvrtka Cesta d.o.o., obešteti gradane zbog zatvorene prometnice od Mosta Raša do Barbana koja je van pogona od 1. ožujka i dodao da zbog toga najviše trpe oni koji svakodnevno putuju na posao u Pulu i pacijenti koji moraju na terapije.

Odgovarajuci na pitanje, dožupan Vedran Grubišic kazao je da je izvodac radova uveo i nocne smjene te da bi se radovi trebali okoncati prije roka, odnosno prije 1. lipnja. Što se tice kamenoloma, Grubišic je tek komentirao da je Županijsko poglavarstvo još 2003. donijelo stratešku odluku prema kojoj se svi kamenolomi na obali mora moraju zatvoriti do kraja 2010. godine i dodao da je, baš kao u Raklju, slicna situacija i s kamenolomima na podrucju Trgeta i Plovanije gdje su gradani s pravom nezadovoljni.

Za popravak pruga 35 do 40 milijuna eura


Maju Šaric
(SDP-Zeleni) zanimalo je kako se u Istri odvija popis stanovništva te kada ce okoncati infrastrukturni radovi u Puli, na što je Grubišic rekao da je do 13. travnja popisano 90 tisuca kucanstava te da ce se kružni tok na pulskoj Punti završiti 1. lipnja.



"U kojoj je fazi izrada Županijske razvojne strategije te kada ce se održati javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za TE Plomin 3", pitao je vijecnik Marin Grgeta (IDS-HNS). Valerio Drandic je naglasio da je strategija gotova i dodao da se sad još razmatraju primjedbe i prijedlozi nakon cega ce župan konacno utvrditi tekst strategije i uputiti ga na suglasnost u Ministarstvo gospodarstva. Nakon toga strategija ce se naci na vijecnickim klupama.

Županijski procelnik za održivi razvoj Josip Zidaric, ujedno i clan istarskog dijela povjerenstva za TE Plomin 3, naglasio je da su brojne primjedbe po pitanju studije zaštite okoliša za Plomin upucene Ministarstvu zaštite okoliša, no da odgovore još nisu dobili.

Nezavisni vijecnik Gvido Jermaniš upitao je što Županija konkretno cini da bi se obnovila lani ukinuta jedina direktna željeznicka linija sa Slovenijom i ustvrdio da bi upravo jeftiniji željeznicki promet zbog svoje ekološke komponente trebao biti prioritet. No, konkretan odgovor Grubišica je izostao jer je dožupan rekao tek "da je Županija napravila niz dokumenata koji se odnose na željeznice u Istri iz kojih je vidljivo da bi za popravak pruga trebalo izdvojiti izmedu 35 i 40 milijuna eura". Naglasio je da Slovenija prolazak kroz svoj teritorij naplacuje 16 tisuca kuna.

Za rovinjsku školu 85 milijuna kuna?

Odgovarajuci na pitanje koje je postavio Jermaniš, a odnosi se na rast troškova zbog dogradnje srednje škole u Rovinju s prethodnih 76,8 na 85 milijuna kuna, Drandic veli da takav obracun ne postoji i da troškovi iznose 75 milijuna kuna, kao što je bilo i predvideno. Veli da 50 posto sredstva pokriva Ministarstvo obrazovanja, dok u ostatku participiraju Grad Rovinj i Istarska županija.

- Rekonstrukcija škole i izgradnja sportske dvorane koštat ce koliko je predvideno, a ocekuje se i nabavka opreme. Moglo bi se reci da je ta škola milodar Hrvatske vlade nakon izmjena Zakona o porezu na dobit, zbog kojeg je Rovinj najviše zakinut, pa bi sredstva državnog proracuna trebala ublažiti taj udar. Dode li do prekoracenja troškova, ocekujemo da ce tu obvezu preuzeti Ministarstvo, a ne jedinice lokalne samouprave, rekao je Drandic.
Na skupštini nije sudjelovao župan Ivan Jakovcic jer je bio na putu. (Izvještava Danijela BAŠIC-PALKOVIC).


Županija u potrazi za talijem

Josip Anton Rupnik (SDP-Zeleni) ponovno je zatražio da se održi tematska sjednica o tvornici kamene vune Rockwool na kojoj bi trebali sudjelovati predstavnici ministarstva, inspekcije i tvornice koja, po njegovim rijecima, još uvijek radi bez uporabne dozvole.
Rupnik je osudio što se po nekim starim fotografijama kazneno progone osobe koje su govorile svoje mišljenje o tvornici te je pitao što je Županija poduzela vezano uz pronalazak otrovnog talija na podrucju Picanštine. Niti tu nije bilo konkretnog odgovora, a Grubišic je tek kratko kazao "Županija radi sve što je u našoj moci da se pronade uzrok tog talija".


Podijeli: Facebook Twiter