Kamenolom u Lakovićima opet će raditi?

Natpis "Opasnost od eksplozije" blizu stambenih kuća oko kamenoloma Lakovići (J. PREKALJ/arhiva)
Natpis "Opasnost od eksplozije" blizu stambenih kuća oko kamenoloma Lakovići (J. PREKALJ/arhiva)

Vijećnici Općine Sveti Lovreč na nedavnoj su izvanrednoj sjednici donijeli zaključak kojim su geodetskoj inspekciji prijavili ponovno aktiviranje kamenoloma u Lakovićima i zatražili da se ono spriječi ne bi li zaštitili mještane okolnih naselja.

Sjednica je sazvana nakon što je u Općinu stigao dopis zagrebačkog poduzeća Viadukt da će od 10. rujna ponovno odvoziti materijal iz tog kamenoloma.

Posjetimo, aktivacija kamenoloma u Lakovićima, smještenog svega pedesetak metara od prvih kuća, lani je potaknula velike prosjede i negodovanje mještana, jer je nakon petogodišnje pauze Viadukt kao koncesionar, dao da eksploataciju obavlja njegov kooperant tvrtka Dekop.

Kooperant je na prvom sastanku s mještanima ponudio svoje uvjete i obećao da se miniranje neće obavljati u sezoni, ali mještani su odlučno rekli "ne", tim više što je taj objekt po prostornom planu općine trebao biti saniran i zatvoren do 2010. godine.

Međutim, unatoč sastancima i negodovanju kamenolom je ponovno aktiviran i radio je do kraja 2012., nakon čega je sve utihnulo.

- Nakon što je ovih dana u Općinu stigao dopis, sazvana je sjednica i vijeće je donijelo zaključke koje smo uputili inspekciji. Naveli smo da po lokacijskoj dozvoli 15 dana prije berbe grožđa i 15 dana za vrijeme berbe treba ukinuti sve aktivnosti u kamenolomu. Nekorektno je poslati dopis o početku rada kamenoloma u Općinu dan ranije, kaže načelnik Marko Ljubešić.

Usto, putovi do kamenolomu ne dozvoljavaju prometovanje teških kamiona, a ne postoji ni projekt sukcesivne tehničke i biološke sanacije, što je obveza po lokacijskoj dozvoli. Prostornim planom općine na tom području nije moguća eksploatacija mineralnih sirovina. Također, Viadukt, kako se navodi, u prošlosti nije nikada ispunio obavezu da o svom trošku jednom mjesečno uredi kolničke bankine da ne bi došlo do oštećenja kolnika.

- Općina se u zadnje vrijeme okrenula turističkoj djelatnosti pa eksploatacija kamena nije u našem strateškom interesu. Uputili smo dopis geodetskoj inspekciji i zatražili da Viaduktu zapriječe radove. U protivnom ćemo morati koristiti sva pravna sredstva da bismo zaštitili interese naših žitelja i razvitka općine, kaže Ljubešić.

Izidora Radetić, općinska vijećnica i članica udruge građana Za bolju Lovreštinu, osnovane lani u vrijeme polemika oko kamenoloma, veli da trenutno aktivnosti u kamenolomu miruju, ali da će oni biti spremni i poduzeti sve što mogu.

Informaciju o aktivaciji kamenoloma zatražili smo i od Deana Pauletića, vlasnika Dekopa, koji se zbog poslovnih obaveza ispričao i obećao obrazloženje idući dan. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter