Kamenolom sve bliže kucama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamenolom Podberam nedaleko od Pazina, koji vec cetrdeset godina radi nadomak sela Macici i Pilati, približit ce se selu za dodatna 84 metra, potvrdili su nam u pulskoj Cesti. Time ce se primaknuti naselju na udaljenost manju od 200 metara. U selu Macici nisu zbog toga sretni.

- Buka je konstantna jer delaju do 11 navecer u dve smjene, a jednom u šetimani miniraju, kaže nam Ivica Ujcic iz sela Macici, koje broji pet obitelji, a cija je kuca 215 metara od ruba kamenoloma. Širenjem kamenoloma pred prag kuce stigli bi im buka, miniranje i prašina, kaže, a okolno bi zemljište dodatno izgubilo na vrijednosti. Udaljenost bi tada iznosila svega 130 metara što se kosi sa županijskim Prostornim planom donesenim 2002. godine koji limitira udaljenost novih kamenoloma na 500 metara od naselja.

Unatoc tim ogranicenjima, Ujcic se plaši da ce se proširenje dozvoliti, a da ce stariji suseljani prodati zemljište u neposrednoj blizini kamenoloma. Za pomoc se obratio udruzi Zelena Istra, a pitanje širenja kamenoloma pokrenuo je i putem Mjesnog odbora Stari Pazin.

Voditeljica odsjeka za zaštitu okoliša županijskog Odjela za održivi razvoj Ljiljana Dravec kaže da nemaju informacija o širenju kamenoloma, ali da nece dopustiti širenje bliže od 500 metara od naselja.

- Ne namjeravamo širiti granice kamenoloma koje su vec odobrene sukladno rješenjima iz rudarskog projekta, a u skladu s koncesijom za izvodenje rudarskih radova, odgovara direktor pulske tvrtke Ceste Miro Mirkovic na pitanje može li se kamenolom širiti prema naseljima usprkos županijskom Prostornom planu. Najavljeno širenje zapravo je završna faza pripreme za sanaciju kamenoloma prema odobrenom eksploatacijskom polju Podberam koje sveukupno zauzima površinu od cak 24 hektara, istice Mirkovic u opširnom dopisu.


Podijeli: Facebook Twiter