Kamenolom Križanci ce se širiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog primjedbi gradana na miniranje u kamenolomu Križanci žminjski nacelnik Aldo Bancic zatražio je od vlasnika, pulske tvrtke Cesta, izvješce o miniranju, a dokumentacija pokazuje da je ono bilo u skladu s dopuštenjima. Pokazujuci vijecnicima dokumentaciju, Bancic ih je obavijestio o namjerama Ceste za proširenje kamenoloma. Prema prostornom planu Istarske županije, kamenolom se može širiti na teren koji je Cesta vec otkupila od okolnog stanovništva.

Proširenje ce se obavljati miniranjem na udaljenosti vecoj od 500 metara od naselja ili piketiranjem na bližim terenima. Bancic je napomenuo da ce vijecnici pravovremeno, kada se izrade projekti, biti obaviješteni o nacinu i opsegu širenja kamenoloma. Kad je rijec o asfaltnoj bazi, Cesta ima dozvolu za njen rad do dovršetka Ipsilona, a potom ce se seliti.

Milka Banovac, koja je na sjednici Opcinskog vijeca zastupala stanovnike sela oko kamenoloma Križanci, rekla je da se proširenje ne može provesti. Po njenom mišljenju, sedam sela oko kamenoloma je unutar 500 metara zracne linije, koliko je po županijskom prostornom planu najmanja dopuštena udaljenost. Kamenolom se može širiti jedino u pravcu Žminja, ali tada treba preskociti dio terena.

Što se tice izvješca o miniranju, Banovac je rekla da su uvijek slicna jer ih rade iste tvrtke. Kako se izvode miniranja i kolika je njihova snaga, trebalo bi pitati stanovnike okolnih sela. Banovac je naglasila da je Cesta zaista otkupila teren oko kamenoloma, ali da se na njemu može baviti i drugim djelatnostima, a ne samo vadenjem kamena. Oko kamenoloma živi 550 stanovnika, pa ih Opcina mora uzeti u zaštitu.

Banovac je podsjetila da se asfaltna baza vec trebala iseliti. Sudskim postupkom je, naime, utvrdeno da je studija utjecaja na okoliš asfaltne baze morala ici na javnu raspravu, ali to nije nikad provedeno. Zakljucila je da kamenolomu nije potrebno proširenje jer s važecim dozvolama na postojecem terenu ima zaliha za još dvadeset godina rada. Zbog toga su, po njoj, neistinite tvrdnje da ce zbog protivljenja okolnih stanovnika proširenju radnici ostati bez posla.


Podijeli: Facebook Twiter