Kamenolom Krase je od državnog interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijska je skupština s 20 glasova za, dva protiv i šest suzdržanih dala pozitivno mišljenje o državnom interesu za eksploataciju tehnicko-gradevinskog kamena u kamenolomu Krase u opcini Gracišce.

Na Skupštini je bilo i pet nezadovoljnih gradana koji nisu mogli govoriti jer za to nema statutarnih niti poslovnickih mogucnosti. Glasnogovornik im je bio Josip Anton Rupnik koji je pitao hoce li Županija nadoknaditi gradanima štetu zbog oduzimanja njihova vlasništva. "Kakav je to javni interes kada uzmeš privatniku i daš i drugom privatniku (Cesta d.o.o. Pula, op.a.) na korištenje", pitao je Rupnik. Tvrdi i da se kamenolom nalazi u trecoj vodozaštitnoj zoni gdje je pravilnikom iz lipnja zabranjeno vadenje kamena.

Procelnica Desa Sarvan odgovara da su i županijski i opcinski prostorni plan na snazi, da je lokacijska dozvola za kamenolom je bila na reviziji pred Upravnim sudom i da je pravovaljana, i da su odbijeni navodi gradana iz tužbe u vezi s vodozaštitnim zonama.

Županijski vijecnici dali su "zeleno svjetlo" uzgojnom programu istarskog magarca kojeg je izradio Zavod za specijalno stocarstvo Agronomskog fakulteta iz Zagreba, a predstavio ga je dr. Ante Ivankovic koji se 15 godina bavi magarcima. U cijeloj Hrvatskoj ima 130 životinja tipa istarskog magarca, a najavljeno je da ce na jesen pred vijecnike doci i uzgojni program istarske ovce.

Usvojen je i inicijalni program uzgoja pitomog kestena u Istri, što ga je izradio Poljoprivredni odjel u Porecu rijeckog Veleucilišta. Županijski procelnik Milan Antolovic veli da je u Hrvatskoj oko 15 tisuca hektara pod kestenima dok ih u Istri ima na samo 122 hektara. Cilj je do 2020. zasaditi 300 hektara novih nasada kestena, a gotovo je i idejno rješenje pogona za preradu šumskih plodova.

S 21 glasom za, dva protiv i šest suzdržanih vijecnici su dali pozitivno prethodno mišljenje o interesu Republike Hrvatske za izgradnju golf igrališta s pripadajucim sadržajima Markocija dok ce konacno mišljenje dati Vlada. Jednoglasno je usvojen županijski Plan za zdravlje od 2011. do 2013., a na inicijativu iz pulskog Povijesnog muzeja Istre promijenjen mu je naziv u Povijesni i pomorski muzej. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter