Kamenjak:Zaplijenjeno 50 kg nelegalno ubranog smilja

(Goran ŠEBELIĆ / CROPIX)
(Goran ŠEBELIĆ / CROPIX)

Ono što je zlato početkom prošlog stoljeća bilo u Americi, izgleda da je smilje u hrvatskom priobalju. Za smiljem, baš kao i za zlatom vlada prava groznica o čemu svjedoči i ilegalna berba koja ne bira mjesto, makar ono bilo i zakonski zaštićeno.

Čuvari prirode Javne ustanove Kamenjak nedavno su na rtu Kamenjak zaplijenili oko 50 kilograma nelegalno ubranog smilja (Helichrysum italicum). Tijekom neposrednog nadzora područja zatekli su berače smilja u značajnom krajobrazu te su oduzeli protupravno prisvojeni dio živog svijeta koji pripada zaštićenom području temeljem članka 209. Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine 80/13).

Nesavjesno i nestručno branje smilja uzrokuje nepovratno uništenje prirodnih populacija zavičajne divlje vrste te dovodi i do neposrednog uništavanja staništa.

- Ovo je prvi takav zabilježen slučaj ove godine, rekla nam je Maja Šarić, ravnateljica Javne ustanove Kamenjak i objasnila kako su prilikom svakodnevnog obilaska terena koji čuvari obavljaju u dvije smjene od 6 do 22 sata, nakon par pokušaja branja čuvari internevenirali te prijavili nadležnim institucijama.

Protiv počinitelja Ustanova je pokrenula prekršajni postupak podizanjem optužnog prijedloga. Kazna za navedene radnje u značajnom krajobrazu može biti od sedam do 30.000 kuna. (Lara BAGAR)


VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter