Kamenjak: Unatoč poskupljenju, dolazi više vozila


Nesnosne vrućine, početak kolovoza, smjena gostiju, ni kap kiše već mjesecima samo su okidač za ovotjedne velike gužve na naplatnim kućicama na Kamenjaku. Sudeći prema registracijama, već od jutra ima posjetitelja iz svih zemalja - od njemačkih, mađarskih i talijanskih do slovenskih i francuskih.

Čekalo se u koloni, plaćalo ulaz, uzimalo vrećice za smeće i karte Kamenjaka te laganim tempom tražilo jednu od onih tako primamljivih uvala iz svjetskih turističkih vodiča. Jer Kamenjak je magnet i njega se, unatoč makadamu, oblacima prašine, gužvama, i ulaznici od 35 kuna po automobilu, na ljetnom odmoru ne zaobilazi. Bilo da su gosti smješteni na samom jugu Istre ili u Rovinju, Poreču, Labinu…

- Idemo biciklom do plaže, smješteni smo u kampu Stupice. Plaže su jako lijepe, ali su ceste jako loše, nije ugodno ići biciklom zbog velikog prometa i jer je staza kvrgava te puna kamenčića… Sviđa nam se Portić zbog hlada, a i Kolombarica. Jako nam se sviđa i Safari bar, kazali su nam Andrea Gavunova i Vlasto Kocian iz Slovačke.

- Znamo za parking zone, namjeravamo parkirati u njima. Prvi put smo ovdje, lijepa nam je priroda, a ulaz nam nije skup, rekli su nam Nijemci.

Ovogodišnja zanimljivost je, kaže ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Neven Iveša, povećan broj španjolskih i francuskih gostiju, dok engleski odskaču po načinu dolaska na Kamenjak. Oni, kaže Iveša, dolaze taksijem do rampe, a potom pješice odlaze do plaža.

Iako je ove godine uspostavljeno 11 parkirnih zona, Kamenjak u odnosu na lani izgleda manje-više isto. Automobila ima kako u zonama, tako i izvan njih jer vozila definitivno ima previše. Od svibnja do kolovoza premanturski biser je, prema podacima Javne ustanove Kamenjak, posjetilo 68.500 vozila.  (Piše T. GRBIĆ; snimio M. ANGELINI)

OPŠIRNO U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter