Kamenjak rocky trails 2016 - premanturski MTB doživljaj

(Arhiva)
(Arhiva)

Izdanje po izdanje i grandiozna MTB utrka na Kamenjaku stigla je do svog jubilarnog 20. izdanja. Sljedećeg vikenda, u subotu 2. i u nedjelju 3. travnja, područje Gornjeg i Donjeg Kamenjaka bit će poprište novih ogleda ponajboljih svjetskih MTB vozača koji već tradicionalno stižu u Premanturu na utrke koje svake godine sve bolje organizira medulinska Adrenalina. Prošlogodišnju utrku obilježio je olimpijski pobjednik Čeh Jaroslav Kulhavy, dok će ove godine u prvom planu biti povećani broj vozača, direktan tv prijenos subotnje utrke, te ulazak nedjeljnog MTB maratona u višu kategoriju.

- Ovog trenutka još ne znamo koji će nam sve vozači doći na subotnju 20. XCO Premantura Kamenjak Rocky Trail (MTB olimpijski cross country) utrku i nedjeljni 4. XCM Kamenjak Rocky Trail (MTB maraton), ali već sad mogu ispred organizatora najaviti da očekujemo oko 400 biciklista i biciklistica, dakle stotinjak više nego prošle godine, ponosno je istaknuo Mario Pustijanac, predsjednik organizacijskog odbora utrke, ujedno i predsjednik Biciklističkog saveza Istre. - Povećan broj vozača očekujemo iz dva razloga. Prvi je što smo već dosad primili puno više prijava iz Italije, posebno iz Trsta, Udina i okolice koji su očito odlučili doći nakon što su vidjeli naše lanjsko izdanje, a drugi je razlog taj što će se ove godine UCI bodovi dijeliti i za nedjeljni maraton. Subotnja XCO utrka će, kao i prošle godine, biti C1 kategorije, pa će vozači loviti vrijedne bodove i za nastup na Olimpijskim igrama u Riju, dok je nedjeljni XCM maraton premijerno dobio C3 kategoriju.

Pored super jakih stranih imena, tu su i domaće uzdanice. Adrenalina se ove godine ponosi s troje reprezentativaca.

- Đani Simčić, Gorana Težak i Ania Žufić su reprezentativci iz našeg kluba koji će nastupiti u subotu i nedjelju, jednako kao i ostali kvalitetni hrvatski vozači predvođeni državnim prvakom Filipom Turkom. A nastupit će i polaznici škole MTB Adrenalina, njih 20-ak od 9 do 13 godina koje već dvije godine trenira Kristian Zrinić.

Uz brojne natjecatelje dvodnevni Arenaturist Outdoor festival obilježit će i vrhunski suci, kao i direktan televizijski prijenos, te live streaming.

- Imamo čast što nam svake godine sudi jedan od ponajboljih svjetskih biciklističkih sudaca, naš Bruno Valčić koji će ove godine biti glavni sudac Tour de Francea, a uz njega će suditi i dobro nam znani Riječanin Rudi Segnan. Vrhunske utrke nema bez vrhunskih sudaca. A za dodatnu promociju utrke ove smo se godine pobrinuli i putem televizije. Zatim ćemo, kao i lani, imati i live streaming na web stranici www.istralive.com. Prošle smo godine na webu uživo imali dvije tisuće gledatelja, a video snimke naše utrke pogledane su čak 70 tisuća puta, rekao je Pustijanac.

Uz dvodnevne biciklističke utrke brojni će posjetitelji tradicionalno moći razgledati i EXPO zonu u kojoj će biti i štandovi biciklističke opreme, postavljeni uz glavni šator pored premanturskog groblja gdje će biti start i cilj subotnje utrke, kao i cilj nedjeljne utrke, a u nedjelju će se uz biciklistički maraton održati i 3. izdanje atletske cross utrke. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez sjajnih organizatora, istinskih zaljubljenika u ovaj sport iz Adrenaline, kao i sponzora. (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter